Geef je carrière een boost

Of het nu is om een droombaan te bemachtigen tijdens een sollicitatie of om een belangrijke klant voor uw bedrijf te vinden: een goede presentatie kan het verschil maken tussen succes en mislukking. Daarom enkele tips om op een dergelijk belangrijk moment een geweldige indruk na te laten.

1. Bereid een ‘elevator pitch’ voor

Soms doet de situatie zich voor dat u onverwacht een goede indruk moet maken op iemand. In zo’n geval is het handig om een ‘elevator pitch’ achter de hand te hebben. Dat is een korte presentatie van ongeveer een minuut. Dat betekent: een beknopte, heldere presentatie in een paar kernzinnen met als doel de gesprekspartner nieuwsgierig te maken, zodat deze meer over u of over uw idee te weten wil komen. Het is met andere woorden een middel om een voet tussen de deur krijgen.

Onderscheid uzelf en vermijd clichés als ‘teamspeler’ of ‘innovatief’ in uw promotiepraatje. Begin in de ‘elevator pitch’ bovendien met datgene wat uw gesprekspartner echt moet onthouden. Belangrijk is dat u de aandacht vasthoudt en de luisteraar prikkelt.

2. Zorg voor een goede indruk

Tijdens een sollicitatiegesprek heeft u langer de tijd om uzelf te presenteren. Het vergt dan ook een andere aanpak. Een succesvolle kennismaking is namelijk essentieel op een arbeidsmarkt waar de concurrentie enorm groot is.

Het belangrijkste verschil met de ‘elevator pitch’ is de ruimte voor interactie: naast uzelf presenteren, is het belangrijk om iets te weten te komen over uw gesprekspartner. Verdiep u daarom in de persoon die tegenover u zit en zorg voor een concrete lijst met vragen, zodat u geïnteresseerd overkomt.

Verkoop uzelf tijdens het gesprek met concrete voorbeelden. Als u zichzelf de eigenschap creativiteit toeschrijft, noem dan een situatie waaruit dat blijkt. Denk hierbij ook aan uw lichaamstaal. Een onderuitgezakte houding of uw armen voor uw lichaam gevouwen zijn geen goed idee: dit komt ongeïnteresseerd en gesloten over.

Daarnaast is het goed om u bewust te zijn van de manier waarop u spreekt. Praat in hele zinnen, vertel een samenhangend verhaal, denk aan intonatie van woorden en vertel op een enthousiaste manier. Hou de aandacht van de gesprekspartner vast, zoals u ook zou doen wanneer u een presentatie moet houden voor een grote groep.

3. Leer presenteren met Pecha Kucha

Tijdens een presentatie kan u in één keer een goede indruk maken op een grote groep mensen. Om dit te bereiken, moet u het wel goed aanpakken. Gelukkig zijn er hulpmiddelen die uw presentatie extra elan kunnen geven. Naast PowerPoint en Prezi, is er nu Pecha Kucha voor de wat gevorderde presentatiegevers.

De presentatie met Pecha Kucha bestaat uit twintig dia’s, die elk twintig seconden te zien zijn, waardoor achtergrondbeelden een goede toevoeging zijn bij uw voordracht.

Na nog geen zeven minuten is de presentatie voorbij: met de bewegende sheets op de achtergrond geeft u een meer gestroomlijnde voorstelling dan bij een reguliere presentatie. Een hele goede voorbereiding is daarom essentieel. Met een goed opgezette presentatie houdt u gegarandeerd de aandacht vast.

4. Ontwikkel uw eigen stijl

Naast de mondelinge presentatie kunt u de aandacht trekken met behulp van een website of visitekaartjes die uitstralen waar u voor staat. Maar hoe creëert u dan een goede visuele identiteit?

Uw eigenstijl moet een samenspel zijn tussen kleur, lettertype en eventueel een logo. Ga eerst bij uzelf na hoe u zichzelf wilt kenmerken. Wilt u vooral creativiteit uitstralen, dan kiest u bijvoorbeeld best geen standaard lettertype als Arial.

Professionaliteit komt het best naar voren met een serieuzer lettertype als Times New Roman en maak geen gebruik van felle kleuren, dat maakt een te luchtige indruk. Veel ruimte tussen woorden straalt bijvoorbeeld rust in een tekst uit, op die manier benadrukt u ‘in controle’ te zijn. 

5. Wees u bewust van uw eigen voorkomen

Op een sollicitatiegesprek verschijnen met vette haren en ongewassen kleren zal niemand een baan bezorgen. Persoonlijke verzorging is dan ook erg belangrijk: met vieze nagels is de kans bijvoorbeeld minder groot dat u werk kunt bemachtigen in de horeca of de verzorging.

Ook met uw kledingstijl kunt u zichzelf een bepaalde uitstraling aanmeten. Als beleggingsadviseur trekt u bijvoorbeeld geen T-shirt en jeans aan voor uw werk, terwijl voor een lerares op een kleuterschool een mantelpak met hoge naaldhakken wat misplaatst is.

Bron: Elsevier (elsevier.nl)


Benelux Unie

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.