“Geef werknemers plaats in raad van bestuur”

ArbeidsmarktArbeidsrechtHerstructureringOntslagOutsourcingOverlegorganenStrategieVakbondenVerandering
Professor Pulignano doet haar voorstel nadat ze de Wet-Renault bij collectieve ontslagen gewikt en gewogen heeft. Ze vindt die wet wel degelijk een belangrijke stap voorwaarts. Zo kan een werkgever op zijn minst al niet van vandaag op morgen beslissen dat een afdeling of bedrijf zomaar gesloten wordt. Nu moet er eerst overlegd en onderhandeld worden. Er moeten zelfs alternatieven besproken worden.

Tegelijkertijd geeft Pulignano ook toe dat de Wet-Renault niets aan het eindresultaat verandert. De wet houdt het collectief ontslag niet tegen. De vakbonden kunnen de ontslagen finaal alleen maar ‘managen’, er trachten het beste van te maken. Maar er worden geen jobs gered.

Daarom stelt Pulignano voor om werknemersvertegenwoordigers op te nemen in de raad van bestuur van grote ondernemingen. Dat gebeurt trouwens al in Duitsland, Oostenrijk en Zweden. Op die manier kunnen ze immers in een vroeg stadium betrokken geraken bij strategische beslissingen. In dat stadium is er wel nog een kans om op de beslissingen te wegen.

De vakbonden moeten uiteraard het bedrijf niet gaan leiden, zegt Pulignano in Knack. Ze zullen ook “moeten leren met vertrouwelijke informatie om te gaan en verantwoordelijkheid op te nemen. Ze zullen de verdediging van de werknemersbelangen moeten koppelen aan toekomstgericht meedenken over de beste strategie voor het bedrijf. Ze zullen oog moeten hebben voor de lange termijn.”

Bron: Knack

Port of Antwerp-Bruges

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.