Geen diva-gedrag naast het podium

De onthullingen in het kader van #MeToo gaven aanleiding om de inspanningen verder op te schroeven. “Zeer kort nadat het schandaal rond Harvey Weinstein losbarstte, hebben we voor de medewerkers extra informatiesessies georganiseerd”, vertelt Grietje D’Hollander, HR Business Partner bij Opera Ballet Vlaanderen. “Daarin accentueerden we dat we dergelijk gedrag in onze organisatie niet tolereren. We legden ons beleid met betrekking tot grensoverschrijdend gedrag nog eens uit, maakten duidelijk waarover het precies ging, wie de vertrouwenspersonen zijn en waarvoor ze hen konden contacteren. Bij de start van een nieuw seizoen worden deze infosessies telkens herhaald.”

Roepen en tieren

“We werken in een organisatie waar grenzen bewust worden opgezocht en soms bewust overschreden, omwille van de kunst. Regisseurs en choreografen moedigen dit ook aan. Maar dat is iets compleet anders dan een choreograaf die voortdurend brult en tiert en/of mensen publiekelijk beledigt omdat ze een fout maken. Dat is onbehoorlijk gedrag”, beklemtoont Martine Praet, HR Business Partner bij Opera Ballet Vlaanderen. “In het verleden werd dergelijk gedrag vaak goedgepraat met de woorden ‘het hoort er nu eenmaal bij’. Vandaag aanvaarden we dat niet meer, niet door de artiesten en niet door het management. Ook wanneer regisseurs of choreografen, die veelal externen zijn, over de schreef gaan, kaarten we dit bij het algemeen management aan en is het aan de artistiek directeur om de betrokkene op zijn gedrag aan te spreken. Dat gebeurt ook.”

Steun van management

Het veelvuldig sensibiliseren en het bespreekbaar maken van grensoverschrijdend gedrag werpt zijn vruchten af. “We stellen vast dat medewerkers sneller bij HR aankloppen om hun verhaal te doen, nog voor het uit de hand loopt.”

Om de vinger aan de pols te houden voert HR ook tweewekelijks gesprekken met de managers van de verschillende afdelingen. “Naast de medewerkers zijn zij onze belangrijkste voelsprieten”, zegt Praet. Ook de steun van het topmanagement noemen de twee essentieel. “Zij tolereren grensoverschrijdend gedrag evenmin en aarzelen niet om regisseurs of choreografen op hun gedrag aan te spreken.”

Lees meer in het tijdschrift HR Square.

Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de website met het gehele archief en u geniet van stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference.

Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Pascale Lenaers, [email protected], 0471 85 70 42.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.