Geen plaats voor hoogopgeleide HRM’er

ArbeidsmarktLeiderschap en CoachingOutsourcingStrategie
In 2009 daalde het aantal vacatures voor HR-professionals met bijna 55 procent. Dat meldt Yacht, die de arbeidsmarkt voor hoogopgeleide HRM-professionals in Nederland volgt en elk kwartaal de nieuwste trends toelicht.

Rekruteerders gezocht

Het goede nieuws: in oktober was een trendbreuk zichtbaar. Toen steeg het aantal vacatures voor HRM’ers eindelijk opnieuw, zij het nog met een zeer bescheiden aantal.
Vooral specialisten in rekrutering werden en worden opnieuw gevraagd. Verbazen mag dat niet, want zij waren ook het sterkst getroffen door de crisis en hun aantal was het sterkst gekrompen. De nieuwe vraag wijst er dus op dat er meer aanwervingen op til zijn.

Geen hoogopgeleide HRM’ers

De vraag naar ervaren en vooral hoogopgeleide HR-professionals nam al na de zomer toe. Maar in oktober kende die groep alweer een terugval. Ook vandaag ziet het er nog altijd niet goed uit voor deze groep. Dat wijst erop dat de organisaties nog niet investeren in strategische functies.

Tegen de trend in

Toonde de trend dan niet dat de routineklussen van HRM meer en meer uitbesteed worden, terwijl er ruimte gemaakt werd voor meer strategische opdrachten? Dan zouden hoogopgeleide HRM’ers juist gevraagd moeten worden, terwijl de lager geschoolde medewerkers aan de deur gezet zouden worden. De (Nederlandse) werkelijkheid gaat pal tegen de verwachte trend in.

Wat brengt 2010 voor HRM?

Het kan nog alle kanten op met de werkgelegenheid voor HRM’ers in 2010. Als de trend naar outsourcing zich dan toch doorzet, voorspelt dat alvast niets goeds voor de rangen van HRM. Anderzijds kunnen de vele reorganisaties de nood aan gespecialiseerde HRM’ers doen toenemen.
De vraag is ook of de bedrijven en organisaties alsnog zullen (blijven) investeren in talentontwikkeling en hoe ze zich willen wapenen tegen de schaarste op de arbeidsmarkt, die beslist terugkeert na de crisis?

Bron: Intermediair PW

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.