Geldzorgen in 1 op de 6 gevallen oorzaak van verzuim

Verzuim komt lang niet altijd voort uit fysieke of mentale problemen van medewerkers. In één op de zes gevallen komt de ziekmelding voort uit financiële problemen. Dat laten cijfers zien van verzuimbegeleider Capability. Sommige medewerkers raken zo diep in de schulden, dat ze uit schaamte niet meer naar hun werk gaan.

Werkgevers zijn volgens de verzuimspecialist vaak niet op de hoogte van de echte reden van de afwezigheid van de werknemers. Dit komt omdat werknemers zich schamen en de reden van hun verzuim verborgen houden, terwijl werkgevers op hun beurt niet doorvragen. Dat kan deels te maken hebben met de wet, waarin de privacy van de werknemers wordt gewaarborgd.

De betalingsproblemen worden veroorzaakt door hoge zorgkosten (22 procent) en vaste lasten (27 procent). Werkgevers zouden volgens de studie een grotere rol moeten spelen bij het voorkomen en bestrijden van het verzuim van een werknemer. Het is erg belangrijk om het probleem te achterhalen en samen een oplossing te vinden. Het onderzoek raadt dan ook aan om open kaart te spelen, zodat de werkgever de werknemer kan ondersteunen door bijvoorbeeld te helpen met de afbetaling van de schulden. Dat is niet alleen beter voor de werknemer, maar uiteindelijk ook goedkoper voor de werkgever.

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl)


ALDI België

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.