Gelijk loon voor gelijk werk: België is goed bezig

Volgens data van Eurostat is de loonkloof tussen mannen en vrouwen in de EU de voorbije acht jaar met slechts 1 procent gedaald. Als de huidige trends aanhouden, moeten vrouwen nog 84 jaar wachten op gelijk loon. In sommige landen is dat zelf 130 jaar. In het geval van Frankrijk komt de gelijkheid er over… 1.000 jaar (huidige loonkloof is 15,5 procent, een daling met 0,1 procent).

Gelukkig zijn er ook goede leerlingen. In België daalde het loonverschil tussen 2010 en 2018 van 10,1 naar 6 procent en zou de gelijkheid in zicht zijn voor 2028. Op zich rijkelijk laat, maar vergeleken met de rest doen we het goed.
Luxemburg doet het wat beter (loonkloof van 4,6 procent, evenwicht in 2027). Roemenië spant echter de kroon: van 8,8 naar 3 procent, evenwicht in 2022.
De loonkloof blijft ondertussen groeien in Bulgarije, Ierland, Kroatië, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Portugal en Slovenië.

Ook de ‘gidslanden’ Nederland, Zweden, Denemarken en Finland doen het niet goed: alle kennen ze een vrij grote loonkloof en dat verbetert niet snel, gelijkschakeling zou er nog decennia duren zonder gewijzigd beleid.
Ten slotte: Duitsland laat het hoogste verschil optekenen met 20,9 procent, op gelijkheid is het daar nog 100 jaar wachten. Alleen in Estland is het loonverschil hoger: 22,7 procent.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.