Gelijke kansen op persoonlijke ontwikkeling motiveert arbeiders

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtCompetentiemanagementDiscriminatieEvaluatieExtra-legale voordelenFlexibiliteitLeiderschap en CoachingLoon
Dat blijkt uit een enquête van HR-dienstenverlener Securex bij 1754 werknemers. Een ruime meerderheid van de arbeiders (62 procent) en bijna de helft van de bedienden (44 procent) geeft aan dat zijn organisatie niet hetzelfde bonus- en premiesysteem hanteert voor arbeiders en bedienden. 74 procent van alle werknemers is van mening dat dit verschil bestaat door hun ongelijk statuut. Slechts 26 procent van hen ziet een ander takenpakket als reden.

Andere niet door de functie gerechtvaardigde verschillen die minimaal een derde van de arbeiders en de helft van bedienden vaststellen, zijn extralegale voordelen, aantal verlofdagen, anciënniteitsvoordelen, loopbaanbegeleiding, evaluatiegesprekken en groepsverzekering.

Gelijke kansen op persoonlijke ontwikkeling en een gelijk gebruik van faciliteiten, zoals keuken en parkeerplaatsen, kunnen de motivatie van arbeiders met 34 procent doen stijgen. Gelijke kansen op persoonlijke ontwikkeling verhogen met 23 procent de mate waarin arbeiders lang actief willen en ook denken te kunnen blijven, en verlagen met 13 procent hun verloopintentie.

Een gelijkwaardig loon en gelijkwaardige extralegale voordelen hebben geen effect op de motivatie op het werk van arbeiders.

Bijna de helft van de ondervraagde werknemers (42 procent) geeft aan dat zijn werkgever een bediendestatuut toekende aan werknemers die voornamelijk handenarbeid verrichten.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.