De gender loonkloof bij voltijdse werknemers daalt sterk van 4,1 procent in 2019 naar 0,4 procent in 2020. De Vlaamse gender loonkloof bedraagt nu 1,1 procent. In Brussel verdienen mannen nog 5,4 procent meer dan vrouwen. Opmerkelijk is dat het Waalse Gewest een negatieve loonkloof kent van -0,6 procent. De gemiddelde mannelijke werknemer in een privéonderneming ontvangt er 3.551 euro, terwijl zijn vrouwelijke collega 3.573 euro verdient.
Wie verdient wat?
Een Belgische, voltijdse werknemer verdiende in 2020 gemiddeld 3.832 euro bruto per maand. 69 procent heeft een maandloon van tussen de 2.000 euro en 4.250 euro bruto per maand. 10 procent van alle werknemers verdient op maandbasis minder dan 2.334 euro bruto. Aan de andere kant verdient 10 procent van de loontrekkenden meer dan 5.991 euro bruto.
Diploma en beroepskeuze spelen en belangrijke rol in dat loonbriefje. Wie een masterdiploma op zak heeft, verdient 47 procent meer dan de gemiddelde Belg. Directeurs van grote ondernemingen verdienen 80 procent meer dan de gemiddelde werknemer. Een directeur van een grote onderneming heeft een loon dat zelfs 180 procent hoger ligt dan het nationale gemiddelde. Een grote verantwoordelijkheid of complexe job, vertaalt zich dus in een omvangrijker loonzakje.
Het tweede bestbetaalde beroep, onder directeur van een grote onderneming, is manager op gebied van informatica en communicatietechnologie (ICT). Beroepen die het minst verdienen zijn kelners en barmannen, kappers en schoonheidsspecialisten, en huishoudelijke hulpen en schoonmakers.
Sector en regio bepalen loon
Niet alleen het diploma en de beroepskeuze, maar ook de sector waarin een werknemer zit en de plaats waar de persoon werkt, bepaalt mee het loon. De petrochemische nijverheid spant wat dat betreft de kroon met een gemiddeld bruto maandloon van 5.902 euro. Deze sector wordt opgevolgd door activiteiten van hoofdkantoren, adviesbureaus op gebied van bedrijfsbeheer, financiële dienstverlening, exclusief verzekeringen en pensioenfondsen. Sectoren die het minst verdienen zijn eet- en drinkgelegenheden, verschaffen van accommodatie, en detailhandel.
Pendelen naar Brussel brengt wat op. In het centrum van het land worden namelijk de hoogste lonen uitgekeerd. Het maandloon ligt gemiddeld 18 procent hoger in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest. Een bedrijf gelegen in een arrondissement dat grenst aan de hoofdstad, keert over het algemeen ook een hoger loon uit. Het arrondissement Dinant is vanuit financieel oogpunt het minst interessant om te werken: het salaris ligt er 24 procent onder het nationale gemiddelde.