Generatie Y laat idealen los en kiest voor zekerheid én loon

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenAttitudeCommunicatieFlexibiliteitJongerenLeiderschap en CoachingLoonLoopbaanMotivatie
Uit analyses van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) onder 20.000 respondenten die representatief zijn voor de Nederlandse beroepsbevolking, blijkt dat generatie Y steeds vaker voor zekerheid kiest en haar idealen langzaam laat varen.

“Generatie Y was dan ook niet meer dan een handige marketingtool. Maar de hele generatie bestaat eigenlijke niet”, vindt Geert-Jan Waasdorp van het onderzoeks- en adviesbureau Intelligence Group. “Serieuze onderzoekers hebben altijd gezegd dat er geen cijfermatige onderbouwing is voor deze zogenaamde nieuwe generatie.”

Slechts 1 op de 8 mensen die in de betreffende leeftijdscategorie vallen, hangen ook de Y-waarden (onafhankelijk, ondernemend, verantwoordelijk, autonoom en flexibel) aan. Tijdens de crisis is die kleine groep zelfs nog gehalveerd. “Er worden dus uitspraken gedaan over een generatie, terwijl het maar om zeer weinig mensen gaat”, beklemtoont Waasdorp.

Ook andere generaties

Uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek blijkt dat Y’ers steeds vaker een vast contract prefereren boven zaken als werkinhoud en uitdaging. Ook andere leeftijdsgroepen stellen hun verwachtingen bij.

Waar voorheen uit onderzoeken vaak bleek dat de werkinhoud steeds belangrijker werd, komt nu ‘salaris’ steeds vaker als doorslaggevende factor uit de bus. 54 procent van de Nederlandse beroepsbevolking vindt salaris de belangrijkste reden om voor een werkgever te kiezen. Inhoudelijk interessant en uitdagend werk zijn steeds minder doorslaggevend voor werknemers.

Naast salaris, behoren ook een goede werksfeer, een vast contract, een acceptabele reistijd en inhoudelijk interessant werk tot de vijf belangrijkste redenen om te kiezen voor een (nieuwe) werkgever. Hoewel de top vijf al drie jaar op rij onveranderd is, hebben alle aspecten ten opzichte van 2011 aan belang ingeleverd. In 2012 is het aantal redenen om voor een werkgever te kiezen met 11 procent gedaald.

Bron: P&O Actueel

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.