“Generatie Y was dan ook niet meer dan een handige marketingtool. Maar de hele generatie bestaat eigenlijke niet”, vindt Geert-Jan Waasdorp van het onderzoeks- en adviesbureau Intelligence Group. “Serieuze onderzoekers hebben altijd gezegd dat er geen cijfermatige onderbouwing is voor deze zogenaamde nieuwe generatie.”
Slechts 1 op de 8 mensen die in de betreffende leeftijdscategorie vallen, hangen ook de Y-waarden (onafhankelijk, ondernemend, verantwoordelijk, autonoom en flexibel) aan. Tijdens de crisis is die kleine groep zelfs nog gehalveerd. “Er worden dus uitspraken gedaan over een generatie, terwijl het maar om zeer weinig mensen gaat”, beklemtoont Waasdorp.
Ook andere generaties
Uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek blijkt dat Y’ers steeds vaker een vast contract prefereren boven zaken als werkinhoud en uitdaging. Ook andere leeftijdsgroepen stellen hun verwachtingen bij.
Waar voorheen uit onderzoeken vaak bleek dat de werkinhoud steeds belangrijker werd, komt nu ‘salaris’ steeds vaker als doorslaggevende factor uit de bus. 54 procent van de Nederlandse beroepsbevolking vindt salaris de belangrijkste reden om voor een werkgever te kiezen. Inhoudelijk interessant en uitdagend werk zijn steeds minder doorslaggevend voor werknemers.
Naast salaris, behoren ook een goede werksfeer, een vast contract, een acceptabele reistijd en inhoudelijk interessant werk tot de vijf belangrijkste redenen om te kiezen voor een (nieuwe) werkgever. Hoewel de top vijf al drie jaar op rij onveranderd is, hebben alle aspecten ten opzichte van 2011 aan belang ingeleverd. In 2012 is het aantal redenen om voor een werkgever te kiezen met 11 procent gedaald.
Bron: P&O Actueel