De onderzoekers combineerden de resultaten van recente en historische onderzoeken en kwamen tot de conclusie dat het huidige beeld van de millennials, zoals de generatie Y ook wel genoemd wordt, niet klopt.
Sterker nog, de generatie Y blijkt in veel opzichten meer tevreden te zijn dan hun ouders en grootouders. Maar liefst 60 procent van de millennials blijkt ‘extreem tevreden’ met hun werk. Bij voorgaande generaties blijft dit steken op 54 procent. Bovendien is de generatie Y meer tevreden met de waardering die zij ontvangt, meer tevreden met het salaris en met de groei- en ontwikkelingsmogelijkheden.
Het verwijt dat representanten van de generatie Y niet lang bij hun (eerste) werkgever blijven (in vergelijking met babyboomers en de generatie X) is wel waar. Maar niet omdat het millennials zijn, zo blijkt als naar historische data wordt gekeken. Twintig jaar terug waren jongeren net zo happig om over te stappen naar een andere werkgever als vandaag.
De onderzoekers vermoeden dat HR-professionals en managers bij het maken van beleid en het inrichten van functies en werkplekken (onbewust) al rekening hebben gehouden met de standpunten van de generatie Y. Dit zou verklaren waarom er weinig verschillen zitten in de houding van generatie Y ten opzichte van voorgaande generaties.
De onderzoekers sluiten af met de oproep om juist gebruik te maken van het positivisme van de generatie Y.
Bron: P&O Actueel