Genkse ambtenaren mogen blijven werken na hun 65

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtLoopbaanMotivatieOntslagOrganisatieOudere werknemersStrategieUitstroom
De stad Genk paste daarom zelf de rechtspositieregeling of het statuut van het vast personeel aan. Als het schepencollege toestemt, mogen ambtenaren na hun 65 jaar doorwerken. De voogdij-overheid heeft laten weten zich niet te verzetten tegen het besluit. Op die manier is de oude verbodsregel feitelijk gebroken en kunnen andere gemeenten hetzelfde doen.

Tot voor kort konden bij geen enkele overheid ambtenaren na hun 65 jaar blijven werken. De Vlaamse en nadien ook de federale overheid hebben ondertussen hun regels hierover aangepast.

De Vlaamse overheid stond haar ambtenaren eerst toe driemaal een half jaar langer te werken, mits akkoord van de baas. Nadien verruimde de federale overheid de regels nog verder: na 65 jaar mag men verder werken als men de toelating krijgt van de baas, jaar per jaar, niet beperkt in de tijd. De Vlaamse regering nam die regeling over.

In de privésector was dit al lang het geval. Er is geen wet die werknemers verplicht op 65 met pensioen te gaan. Werknemers moeten ontslag vragen als ze met pensioen willen, de werkgever moet de werknemer ontslaan als hij hem weg wil op 65 jaar.

Bron: De Standaard

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.