Gezocht: vrouwen aan de top

Leiderschap en CoachingOrganisatie

De cijfers komen uit een internationale studie bij de grootste Amerikaanse, Aziatische en Europese groepen door consultant Ricol, Lastevrie et Associés. Opvallend in negatieve zin is de positie van de Europese groepen in vergelijking met de Amerikaanse. De Verenigde Staten en Canada scoren met 15,6% vrouwen aan de top boven het gemiddelde en zelfs tweemaal hoger dan Europa (7,6%). De Aziatische bedrijven doen het ronduit slecht inzake evenredige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in topfuncties. Het aantal vrouwen ligt er acht maal lager dan in de VS en Canada.

Europa valt bovendien ook op doordat de weinige vrouwen in topfuncties eerder controlebevoegdheid hebben dan beslissingsbevoegdheid. Raden van bestuur bevatten dus slechts 9,3% vrouwen, maar in de directiecomités zakt haar aandeel tot 4,6%. Voorts hebben, op één uitzondering na, alle Amerikaanse en Canadese ondernemingen minstens één vrouw in hun leidende structuren. In Europa leidt slechts één vrouw een bedrijf met een grote beurskapitalisatie: Anne Lauvergeon. Zij is voorzitter van de raad van bestuur van het Franse energiebedrijf Areva.

HR Square organiseerde op dinsdag 26 september 2006 een seminarie ‘Vrouwen naar de top’, met als thema ‘Communiceer u door het glazen plafond’. In HR Square nr. 39 van oktober treft u een uitgebreid verslag aan van dit evenement waaraan 120 personen actief deelnamen.

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.