Tekst: Hilde Vereecken
Het coronavirus en het verplichte thuiswerken het voorbije anderhalf jaar doet heel wat organisaties nadenken over hoe ze het werk willen organiseren nu we terug naar kantoor mogen. Het verplichte thuiswerken heeft de vooroordelen erover bij veel werkgevers weggenomen. Andere hebben dan weer heimwee naar de werkvloer. Ook de nadelen van thuiswerken zijn duidelijk geworden. Niettemin ziet het er naar uit dat thuiswerken een blijver is. Elita Schildermans, preventieadviseur psychosociale aspecten bij Mensura lichtte net voor de zomervakantie tijdens een HR Square webinar toe hoe je in vier stappen het werk en de werkplaats kan heruitvinden. Al benadrukt ze meteen dat hybride werken organiseren maatwerk vergt.
Elita Schildermans (Mensura)
“Voorzie de juiste informatie, tools en training. Moedig gedragsverandering aan.
Maar het is niet enkel de werkgever die hierover moet waken, ook de medewerker zelf is verantwoordelijk voor zijn eigen welzijn.”
© GF
Stap één: Willen
Alles begint met het uitwerken van een visie rond de combinatie thuiswerk en kantoorwerk die in lijn ligt met de waarden en de cultuur van de organisatie. “Welke interacties, praktijken en rituelen bevorderen de waarden en cultuur op het vlak van psychosociale aspecten, ergonomie en vitaliteit? Daarbij is het belangrijk om dit op een multidisciplinaire manier te concretiseren. Betrek niet alleen het management, maar ook de medewerkers. En vergeet de syndicale afvaardiging niet”, adviseert Schildermans.
Stap twee: Weten
Medewerkers op regelmatige tijdstippen bevragen, is een belangrijke tweede stap. “Alleen op die manier kom je te weten hoe medewerkers de combinatie thuis en op kantoor werken ervaren”, merkt Schildermans op.
Stap drie: Werken
In een derde stap is het belangrijk om te reconstrueren hoe het werk op afstand wordt gedaan. “Welke ruimtes, apparatuur en tools zijn er nodig om te kunnen samenwerken of om bijvoorbeeld voor meer verbinding tussen teamleden te zorgen. Uiteindelijk gaat het over gedragsverandering”, zegt Schildermans.
“Denk na over waar we als bedrijf in de toekomst naartoe willen.”
Daarnaast is het ook van belang om te bepalen wat er vanop afstand kan gedaan worden. “Werk een beleid en procedures rond thuiswerken uit. Dat kan in de vorm van een beleidsdocument dat naar alle medewerkers wordt gecommuniceerd. Denk daarbij verder dan het nu. Denk na over waar we als bedrijf in de toekomst naartoe willen”, tipt de preventieadviseur.
Na het wegvallen van de verplichting om thuis te werken, adviseert ze om de terugkeer gefaseerd te organiseren. “De terugkeer naar de werkvloer kan bijvoorbeeld gespreid worden over verschillende dagen van de week. Dit laat toe bij te sturen indien nodig en is ook veiliger. Een inlog- of checksysteem dat aangeeft hoeveel collega’s aanwezig zullen zijn, kan handig zijn.”
Stap vier: Waken
Blijven waken over de fysieke en de mentale gezondheid van medewerkers is cruciaal. “Diverse onderzoeken tonen aan dat er het afgelopen anderhalf jaar veel meer fysieke klachten zijn gerapporteerd. Nekklachten staan daarbij bovenaan, gevolgd door schouder- en rugklachten. Maar we zien ook meer vermoeidheidssymptomen en medewerkers die minder bewegen en ongezonder eten. Ook op het vlak van de mentale gezondheid merken we meer klachten over de balans werk-leven, vereenzaming en angst. Ook zijn medewerkers meer bezorgd over hun gezondheid”, schetst Schildermans.
Ze benadrukt dan ook het belang van een multidisciplinaire benadering van gezond en productief thuiswerken waarbij zowel aandacht is voor veiligheid, ergonomie, vitaliteit en mentale gezondheid. “Voorzie de juiste informatie, tools en training. Moedig gedragsverandering aan. Maar het is niet enkel de werkgever die hierover moet waken, ook de medewerker zelf is verantwoordelijk voor zijn eigen welzijn.”
|
|