‘Gezond werk is werk zonder stress’

‘Gezond werk is werk zonder stress’, zo luidt de campagnetitel waarmee het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) gedurende 2014 en 2015 mensen meer bewust wil maken van het belang van de aanpak van stress en psychosociale risico’s op het werk.

Recent Europees onderzoek toont aan dat 25% van de Europese werknemers meestal tot vaak werkgerelateerde stress ondervinden. Evenveel werknemers zeggen dat hun werk een negatieve impact heeft op hun gezondheid en welbevinden.

Werkdruk is de belangrijkste oorzaak van werkgerelateerde stress. Een goede balans tussen werk en privé en sociale ondersteuning temperen de impact van werkgerelateerde stress.

Ook organisaties zijn bezorgd over een stijging van werkgerelateerde stress. Zo zegt 80% van de werkgevers dat werkgerelateerde stress een groeiende kopzorg is. Een vijfde maakt zich ongerust over geweld en pesterijen op het werk. Ondanks hun bezorgheid heeft minder dan een derde van de organisaties een actieplan om deze risico’s te verkleinen.

“Dit is een problematiek die een enorme kostenpost kan vormen, voor de gezondheid van werknemers én die van bedrijven. We kunnen het ons gewoon niet langer permitteren om hieraan voorbij te gaan, als je bedenkt dat werkgerelateerde stress inmiddels het op één na meest gemelde gezondheidsprobleem in Europa is en dat de kosten van geestelijke-gezondheidsstoornissen voor bedrijven naar schatting tot zo’n 240 miljard euro per jaar oplopen”, zegt Christa Sedlatschek, directeur van EU-OSHA.

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Officer

ALDI België

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.