Gezonder eten en geregeld bewegen betekent minder verzuim én veel hogere productiviteit

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenAttitudeCommunicatieCompetentiemanagementErgonomieFlexibiliteitIncentivesLeiderschap en CoachingLoopbaan
Een studie van de Health Enhancement Research Organization (HERO), Brigham Young University en het Center for Health Research toont aan dat er een significant verband bestaat tussen werkprestaties, absenteïsme, betrokkenheid en gezondheid.

Uit de resultaten van de studie blijkt dat er een significant verband bestaat tussen werkprestaties, absenteïsme, betrokkenheid en gezondheid. Werkprestaties worden vooral beïnvloed door betrokkenheid. Absenteïsme hangt veel sterker samen met fysieke gezondheid.

Enkele conclusies:

 • Medewerkers die tevreden zijn, rapporteren veel vaker hogere werkprestaties.
 • Medewerkers die de relatie met hun leidinggevende typeren als een partnerschap, rapporteren 15 procent hogere werkprestaties dan medewerkers die hun leidinggevende typeren als ‘baas’.
 • Een sfeer van openheid en vertrouwen zorgt voor productievere medewerkers.
 • Medewerkers die tevreden zijn, een goede relatie hebben met hun leidinggevende en die in een sfeer van openheid en vertrouwen werken, zijn 16 procent tot 35 procent minder vaak ziek.
 • Medewerkers die gezond eten, rapporteerden 25 procent hogere werkprestaties dan medewerkers die minder gezond eten.
 • 30 minuten beweging per dag zorgt voor betere werkprestaties.
 • Gezond etende medewerkers die regelmatig bewegen, zijn 16 tot 27 procent minder vaak ziek en 11 procent productiever dan medewerkers die minder gezond eten en weinig bewegen.
 • De resultaten van deze studie tonen aan dat het investeren van de werkgever in betrokkenheid en het stimuleren van medewerkers om gezond te eten en meer te bewegen, effectief (heel wat) geld oplevert. Gezonde, betrokken medewerkers zijn immers veel productiever en veel minder vaak afwezig.

  Om de tevredenheid van medewerkers te verhogen, moeten werkgevers een open werkomgeving creëren waarin medewerkers zich gewaardeerd, aangemoedigd en ondersteund voelen. Om het absenteïsme terug te dringen, moet meer nadruk gelegd worden op gezond eten en regelmatig bewegen.

  De studie werd verricht onder ruim 20.000 medewerkers van drie geografisch verspreide Amerikaanse organisaties. De medewerkers vulden van 2008 tot 2010 ieder jaar een vragenlijst in. De resultaten van deze studie zijn gepubliceerd in het januarinummer van het Journal of Occupational and Environmental Medicine.

  Bron: P&O Actueel

  HR Business Partner

  Zorg Stekene

  Recruitment Manager

  Intelect

  Corporate Recruiter

  Gentis

  Payroll Manager

  FSMA

  IT-recruiter

  Projinit

  Payroll Officer

  ALDI

  Aanmelden

  Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

  HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

  Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

  Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.