De onderzoekers stelden vast dat de loonpromotiekans van Belgische vrouwen 14 procent lager ligt dan de promotiekans die ze verdienen. Deze belemmeringen bleken het grootst aan de top: vrouwen maken er drie keer minder kans op een promotie dan mannen met identieke kenmerken.
De onderzoekers zien hierin een indicatie voor het bestaan van een glazen plafond op de Belgische arbeidsmarkt. Ze schatten dat dit glazen plafond een kwart verklaart van de loonkloof in België. Ook in de onderste carrièreniveaus zijn er belangrijke belemmeringen. Dit is het fenomeen van ‘klevende vloeren’.
Dat heeft onder meer tot gevolg dat vrouwen die veel belemmeringen ondervinden in hun carrière dubbel zo snel de arbeidsmarkt verlaten dan vrouwen die weinig belemmeringen ondervinden.
Rol van partner
Het hebben van een werkende partner heeft een negatief effect op de carrière van vrouwen. Mannen met een partner die het grootste deel van het huishoudelijke werk op zich neemt, hebben meer kans op loonpromoties dan mannen die zelf een relatief groot gedeelte van de huishoudelijke taken opnemen.
Vrouwen onderbreken ook vaker dan mannen hun loopbaan. Dit heeft een negatief effect op de verdere carrière, vooral op financieel vlak. Loopbaanonderbrekingen volstaan dus niet als maatregel om de combinatie arbeid en gezin te vergemakkelijken. Deze maatregelen laten wel toe om meer tijd aan het gezin te besteden, maar belemmert het uitbouwen van een succesvolle carrière.
De volledige studie kan gedownload worden op: http://www.belspo.be/belspo/ta/publ/academia-mv.carrierekloof.U1578.pdf