Goed nieuws voor (werknemers en werkgevers) Vlaamse zorgsector?

Vanaf 1 januari 2021 zal er jaarlijks voor 527 miljoen euro in nieuwe koopkracht- en kwaliteitsmaatregelen geïntroduceerd worden in de Vlaamse social profit. Dit budget wordt aangevuld met een jaarlijks budget van 50 miljoen voor extra personeel in de welzijns- en zorgsectoren. Ingrid Lieten, directeur van werkgeversorganisatie Verso: “Dit akkoord is van toepassing op 17,8 procent van de totale werkgelegenheid in Vlaanderen, met een zwaartepunt in de zorg- en welzijnssectoren. Ik ben blij dat we de eerste noodzakelijke stap hebben genomen en dat de personeelsleden in alle Vlaamse sectoren uitzicht krijgen op een verbetering van hun verloningspakket. Daarnaast is het een opsteker dat de Vlaamse regering de belangrijke bijdrage van onze sociale ondernemingen aan de bestrijding van Covid-19 en de maatschappelijke en economische relance na de coronacrisis waardeert en er ook in wil investeren. Dit akkoord zal de kwaliteit van onze zorg verder ondersteunen en de noodzakelijke zuurstof geven aan onze medewerkers.”

Verbeterde koopkracht

Voor het verbeteren van de koopkracht voorziet de Vlaamse regering in 412 miljoen euro. Het zesde Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de social profit bouwt voort op de inspanningen die al zijn geleverd in de vorige akkoorden. Zo werken de sociale partners al geruime tijd aan een gemeenschappelijke functieclassificatie die duidelijkheid zal verschaffen op het vlak van gelijke beloning voor gelijkaardig werk over al de zorg- en welzijnssectoren heen. Binnen elke deelsector van de Vlaamse social profit moet het personeel zijn koopkracht zien stijgen vanaf 2021.
Ingrid Lieten: “Voor de sectoren die bij de zesde staatshervorming overgingen in Vlaamse handen, zoals de ouderenzorg en de revalidatieziekenhuizen, garanderen we de volledige uitrol van de functieclassificatie en het loonhuis in 2021. Hun loon zal hiermee de loonevolutie op federaal niveau volgen en voortbouwen op de voorbereidingen die we de afgelopen jaren hebben gedaan, samen met de sociale partners.”

Kwaliteit en werkdruk

Er is ook 165 miljoen euro ingeschreven voor kwaliteitsmaatregelen. De prioriteit ligt voor Verso bij ‘meer handen op de werkvloer’ om de werkdruk te verlichten. Daarnaast zijn de social-profitwerkgevers tevreden dat de Vlaamse regering zich engageert om ook iets te doen aan de wachtlijsten in de sector personen met een handicap en het gelijktrekken van de verschillende statuten in de kinderopvang.
Ook in de sector van de aangepaste tewerkstelling en de socioculturele sector komen er substantiële inspanningen voor kwalitatieve jobs en een beperkte verhoging van de koopkracht.

Bron: Verso

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.