Goede sociale relaties sleutel om coronacrisis te doorstaan

Bedrijven met sterke werknemersrelaties zijn beter gewapend om de economische storm veroorzaakt door de coronapandemie te doorstaan en daarna te floreren. Onderzoekers van de Britse Warwick Business School analyseerden de Britisch Workplace Employment Relations Survey, afgenomen in 2004 en 2011. Dus voor en na de financiële en economische crisis van 2008. Ze onderzochten kenmerken zoals werknemersparticipatie, ontwikkeling, teamwerk en incentives zoals merit pay en winstdeling en hoe dat het vermogen beïnvloedde om het goed te doen na de financiële crisis van 2008.

Bedrijven die sterk investeren in HR-praktijken en goede relaties opbouwen met vakbonden zien hun werknemers beter presteren na de recessie. Dat is vooral zo als de organisatie flink te lijden had onder de recessie. “Als de belangen van werknemers worden beschermd, is de kans groter dat ze gemotiveerd blijven en bereid zijn extra inspanningen te leveren om de nodige veranderingen door te voeren”, aldus de onderzoekers. “Externe gebeurtenissen, zoals een recessie, kunnen het vertrouwen en de betrokkenheid van werknemers beïnvloeden, zeker als er eenzijdig beslist wordt over een reorganisatie. Maar dit kan opgevangen worden door een sterk uitgebouwd HR-beleid en goede sociale relaties.”

Ze wijzen er bovendien op dat het uitstippelen van een degelijk HR-beleid en investeren in goede sociale relaties op korte termijn duur kan zijn, maar op de lange termijn loont, zeker als het economisch moeilijke tijden zijn. Bovendien benadrukken de onderzoekers dat vooral in voorspoedige economische tijden moet geïnvesteerd worden in goede sociale relaties, maar dat het nooit te laat is, gezien de verwachte lange duur van de huidige crisis.

Bron: Warwick Business School

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.