Gratis griepvaccin voor bewoners woonzorgcentra

PreventieVeiligheid
Volgens Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen lopen bewoners van woonzorgcentra een hoger risico om de seizoensgriep op te doen: “Ze leven in een gemeenschap en daardoor is de kans op besmetting groter. Ouderen en chronisch zieken zijn erg gevoelig voor seizoensgriep en de ziekte is bij hen meestal ernstiger.

Vaccinatie is voor bewoners van woonzorgcentra dus extra belangrijk. De inspanningen om een hoge vaccinatiegraad te bereiken, willen we onverminderd voortzetten in woonzorgcentra en daarbuiten.” Het Vlaams griepplatform organiseert in september traditiegetrouw een vaccinatiecampagne, om iedereen die tot een risicogroep behoort aan te zetten zich te laten vaccineren.

Het vaccin zelf is gratis, de bewoners betalen enkel hun arts (naar keuze) voor het vaccineren. De woonzorgcentra kunnen de seizoensgriepvaccins voor hun bewoners bestellen via Vaccinnet, het bestel- en distributiesysteem van de Vlaamse overheid. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid schrijft de directies en de coördinerende en raadgevende artsen van de woonzorgcentra hierover aan.

De woonzorgcentra kunnen daarna in een webtoepassing opgeven wie de bestelling onder verantwoordelijkheid van de arts zal doen. Die personen krijgen daarna toegang tot Vaccinnet. Alle vaccins worden tegelijk besteld en de vaccinaties worden geregistreerd in Vaccinnet. Zo krijgt de overheid informatie over het aantal gevaccineerden. Zodra Vaccinnet klaar is en de vaccins beschikbaar zijn, worden de artsen daarover in een mail geïnformeerd.

De samenstelling van het vaccin tegen de seizoensgriep is aangepast en zal ook werken tegen de Mexicaanse griep. “Het was de bedoeling dat de proefpersonen hetzelfde herhalingsspuitje tegen Mexicaanse griep zouden krijgen. Maar omdat die griepstam nu al is geëvolueerd tot een veel milder virus, werd dat plan bijgestuurd. Proefpersonen worden daarom ingeënt met een nieuw boostervaccin, waarin de Mexicaanse stam (H1N1) is toegevoegd aan het vaccin tegen de klassieke seizoensgriep. Dat is ook de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie”, volgens dokter Froukje Kafeja van het Centrum voor Evaluatie van Vaccinaties (UZA).

Een jaar geleden gingen wetenschappers er nog van uit dat de Mexicaanse griep zou uitgroeien tot een gevaarlijke pandemie die niet snel uitgeroeid zou raken. Een pandemie werd het wel degelijk, maar met die ravage viel het al bij al nog mee. Het H1N1-virus volgt nu de levensloop van vorige pandemische virussen. “Ook de Spaanse en Aziatische griep zijn de jaren nadien omgevormd tot een gewone seizoensgriep.

In het zuidelijk halfrond, waar het nu wintert, is Mexicaanse griep nog dominant maar circuleert ze al veel minder dan vorig jaar. Ik verwacht ook bij ons weer een normale griepwinter. Het nieuwe vaccin speelt daarop in. Wie zich in het najaar laat inenten, zal dan beschermd zijn tegen de meest voorkomende griepvirussen”, aldus griepcommissaris Marc Van Ranst.

Bron: Medinews, Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen, Het Nieuwsblad

Port of Antwerp-Bruges
ALDI België

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.