Gratis opleiding in strijd tegen tekort aan vrachtwagenchauffeurs

Gratis opleiding in strijd aan tegen tekort aan vrachtwagenchauffeurs
ArbeidsmarktOpleiding

Het Sociaal Fonds Transport en Logistiek (SFTL) schakelt een versnelling hoger in de zoektocht naar nieuwe vrachtwagenchauffeurs. Met het opleidingstraject ‘Future Drivers’ zet het SFTL in op zij-instromers. Mensen die al aan het werk zijn in andere sectoren kunnen zo gratis de rijbewijzen C en CE proberen te behalen, terwijl zo’n opleiding doorgaans 7.000 euro kost.

Vrachtwagenchauffeur is al jaren een vaste klant op de knelpuntberoepenlijsten in ons land. Dat is ook dit jaar niet anders. De transportsector is over het hele land op zoek naar liefst 5.000 nieuwe krachten om met een vrachtwagen te rijden.

Als antwoord op dat tekort startte het Sociaal Fonds Transport en Logistiek (SFTL) eerder al met de wervings- en imagocampagne avontuurlijkejobs.be. Zo informeert het mogelijke kandidaten over het beroep én moedigt het hen aan om een job als vrachtwagenchauffeur te overwegen.

Voor bepaalde doelgroepen investeert het al jaren in de huidige opleidingstrajecten. Enerzijds zijn er de werkzoekenden, waarvoor SFTL samenwerkt met VDAB in Vlaanderen, Forem in Wallonië en Logisticity in Brussel. Anderzijds de twaalf scholen waar leerlingen vanaf 16 jaar in het BSO de opleiding Vrachtwagenchauffeur kunnen volgen.

Andere sectoren

De vele recente en huidige stappen blijken voorlopig niet voldoende om de lading vacatures in te vullen. Daarom start het SFTL met het gloednieuwe initiatief ‘Future Drivers’, een opleidingstraject waarmee potentiële nieuwe vrachtwagenchauffeurs de rijbewijzen C en CE met vakbekwaamheid kunnen behalen. Zo wil de organisatie verder inzetten op de doelgroep van werkende mensen uit andere sectoren, de zogenaamde zij-instromers.

“Denk maar aan een vakman die er altijd al van heeft gedroomd om met een vrachtwagen te rijden, maar omwille van uiteenlopende redenen nooit het bijhorende rijbewijs heeft kunnen behalen”, zegt Geert Heylen, Directeur Opleiding bij het SFTL. Een van de mogelijke drempels om vrachtwagenchauffeur te worden is het financiële aspect. Een opleiding C en CE kost ongeveer 7.000 euro. Dat behoort nu tot het verleden, want het SFTL komt volledige tussenbeide in de kosten. Zo is de opleiding gratis voor zij-instromers met ambities in de transportsector.

Screening

Potentiële kandidaten – van álle leeftijden – kunnen zich online inschrijven. Zij doorlopen vervolgens een screening door het SFTL, op basis van hun intrinsieke motivatie en huidige functie. Zo wil het SFTL er natuurlijk zeker van zijn dat het wel degelijk om zij-instromers gaat en niet om mensen die enkel proberen gratis het rijbewijs te bekomen voor andere doeleinden.

“Motivatie is heel belangrijk. De kandidaten moeten bereid zijn deze opleiding naast hun vaste job te volgen, ’s avonds of tijdens het weekend. De opleiding is evenwel niet verbonden aan een bepaalde termijn. Als kandidaat bepaal je zelf hoe snel je je rijbewijs kan behalen”, schetst Geert Heylen.

De opleiding via ‘Future Drivers’ gebeurt in samenwerking met Federdrive, de federatie van de Belgische erkende rijscholen. Die helpt kandidaten onder meer de juiste locatie te vinden om hun rijbewijs af te leggen. Tijdens het opleidingstraject staat een voltijdse consulent van SFTL de kandidaten bij. Die polst regelmatig naar het verloop van de opleiding en zorgt ervoor dat de kandidaten zich gesteund voelen.

5.000 vacatures

Het SFTL heeft geen doel voor ogen qua aantal kandidaten. Het wil samen met de volledige transportsector vooral zoveel mogelijk mensen aan de slag krijgen om de 5.000 vacatures verder in te vullen. De komende jaren zullen steeds meer chauffeurs namelijk de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, waardoor het tekort vermoedelijk nog zal stijgen.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.