Groep van Tien bereikt akkoord over tijdelijke werkloosheid en langdurig zieken

Vertegenwoordigers van zowel vakbonden als werkgevers bevestigden het akkoord bij het binnengaan van het kabinet-Peeters. Over details, zoals het wegvallen van sancties van langdurig zieken die een job weigeren, wilden de sociale partners bij het binnengaan nog niets kwijt.

De vakbonden wilden bij de onderhandelingen vooral spreken over het plan van de regering om een re-integratieplan of werkhervattingsplan in te voeren voor langdurig arbeidsongeschikten en hierbij in sancties te voorzien, zoals een korting op de uitkering. De sociale partners waren het eerder dit jaar eens om dergelijke plannen niet te verplichten.

Het ACV en het VBO wijzen erop dat de mogelijkheid om de uitkering af te nemen nu al bestaat. VBO-voorzitter Pieter Timmermans pleit dan ook voor een vrijwillige re-integratie.

Langdurig zieken die weer aan de slag willen, moeten voor ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw vooral kansen krijgen: “We moeten mensen kansen geven om te re-integreren door werk op maat. Langdurig zieken waar geen werk voor te vinden is, mogen toch niet het slachtoffer worden en gesanctioneerd worden. Dat is de essentie van het akkoord.”

In oktober werd al een overeenkomst bereikt over de bijsturing van het gewaarborgde rendement van de aanvullende pensioenen. De sociale partners zouden ook nog het herenakkoord bespreken. Dat is een protocol uit 2002 waarin de vakbondsleiders en de toplui van de werkgevers spelregels hebben vastgelegd die ze beloven na te leven bij sociale conflicten.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.