Vertegenwoordigers van zowel vakbonden als werkgevers bevestigden het akkoord bij het binnengaan van het kabinet-Peeters. Over details, zoals het wegvallen van sancties van langdurig zieken die een job weigeren, wilden de sociale partners bij het binnengaan nog niets kwijt.
De vakbonden wilden bij de onderhandelingen vooral spreken over het plan van de regering om een re-integratieplan of werkhervattingsplan in te voeren voor langdurig arbeidsongeschikten en hierbij in sancties te voorzien, zoals een korting op de uitkering. De sociale partners waren het eerder dit jaar eens om dergelijke plannen niet te verplichten.
Het ACV en het VBO wijzen erop dat de mogelijkheid om de uitkering af te nemen nu al bestaat. VBO-voorzitter Pieter Timmermans pleit dan ook voor een vrijwillige re-integratie.
Langdurig zieken die weer aan de slag willen, moeten voor ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw vooral kansen krijgen: “We moeten mensen kansen geven om te re-integreren door werk op maat. Langdurig zieken waar geen werk voor te vinden is, mogen toch niet het slachtoffer worden en gesanctioneerd worden. Dat is de essentie van het akkoord.”
In oktober werd al een overeenkomst bereikt over de bijsturing van het gewaarborgde rendement van de aanvullende pensioenen. De sociale partners zouden ook nog het herenakkoord bespreken. Dat is een protocol uit 2002 waarin de vakbondsleiders en de toplui van de werkgevers spelregels hebben vastgelegd die ze beloven na te leven bij sociale conflicten.
Bron: De Standaard (standaard.be)