Grondwettelijk Hof vernietigt optrekken minimumleeftijd overlevingspensioen

Het vakbondsfront was naar het Grondwettelijk Hof gestapt tegen de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar, tegen het optrekken van de voorwaarden om vervroegd met pensioen te kunnen van 62 jaar en 40 jaar loopbaan naar 63 jaar en 43 jaar loopbaan, alsook tegen de verhoging van de minimumleeftijd voor het weduwenpensioen. De regering heeft die leeftijd opgetrokken van 50 naar 55 jaar tussen 2025 en 2030.

Volgens de vakbonden betekenen de regeringsbelissingen een schending van twee beginselen van de grondwet: ze komen neer op sociale achteruitgang en discriminatie tussen man en vrouw. Maar enkel voor de verhoging van de minimumleeftijd voor overlevingspensioenen krijgen de vakbonden nu gelijk. Het Grondwettelijk Hof oordeelt dat het om sociale achteruitgang gaat.

De verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd naar 67 jaar en het optrekken van de voorwaarden om vervroegd met pensioen te kunnen, blijven dus overeind. Het Grondwettelijk Hof roept hier het algemeen belang in.

Bron: Knack (knack.be)

 

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.