Uit een recent onderzoek van Mercer Human Resource Consulting blijkt dat Griekenland, Luxemburg en Groot-Brittannië de laagste wettelijke zwangerschapsuitkeringen van de EU hebben. De hoogste uitkeringen worden betaald in Denemarken en Italië. De vergelijking gaat uit van de wettelijk verplichte uitkering opgebouwd over een verlofperiode van 6 maanden, die in de EU gemiddeld 6824 bedraagt.
Voor een vrouw met een jaarsalaris van 25.000 euro bedraagt de totale uitkering na 6 maanden zwangerschapsverlof slechts 2083 euro in Griekenland, 2883 euro in Luxemburg en 4009 euro in Groot-Brittannië. In Denemarken, Italië en Zweden daarentegen zou zij recht hebben op bedragen die rond 10.000 euro liggen.
Buiten de EU is Noorwegen het land dat zowel in Europa als wereldwijd de hoogste uitkeringen kent. Een werkneemster met een jaarsalaris equivalent aan 25.000 euro zou gedurende een verlofperiode van 6 maanden 12.500 euro ontvangen.
Wereldwijd bevinden de zwangerschapsuitkeringen zich onder het niveau van Europa, met uitzondering van Brazilië, waar een werkneemster die een equivalent van 25.000 euro verdient een bedrag van 11.538 euro zou ontvangen. In de VS is de zwangerschapsuitkering niet bij wet vastgelegd, hoewel vrouwen daar wel tijdelijk een arbeidsongeschiktheids- of ziekteverlofuitkering kunnen aanvragen.
Wettelijk aantal weken zwangerschapsverlof
Ook in het totale aantal weken zwangerschapsverlof dat wettelijk is vastgelegd, zijn er aanzienlijke verschillen waar te nemen. Zo biedt Zweden in Europa veruit de langste verlofperiode (96 weken). Denemarken (50), Italië (47), Finland (44) en Groot-Brittannië (40) kennen eveneens vrij ruime voorzieningen. Daar tegenover hebben vrouwen in Duitsland slechts recht hebben op een verlof van 14 weken. De Belgische verlofperiode is beperkt tot 15 weken.
Op mondiaal niveau bieden de Aziatische landen het laagste aantal weken zwangerschapsverlof. In Singapore en Taiwan hebben vrouwen slechts recht op 8 weken, in Hongkong 10 weken. In de VS is de verlofperiode eveneens beperkt, slechts 12 weken. Daarentegen hebben vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland het recht om een verlof van 52 weken op te nemen, terwijl het verlof in Canada 50 weken bedraagt.