Gedurende het elf jaar durende onderzoek werden 192 hartinfarcten vastgesteld. Wie elf uur of meer in de weer was, had 67 procent meer kans op een hartinfarct. Wanneer naast de gekende risicofactoren (zoals bloeddruk en rookgedrag) ook de werkuren in overweging werden genomen, werden de voorspellingen veel accurater.
Volgens onderzoeksleider professor Mika Kivimäki moet het registreren van de werkuren en het werkvolume een standaardpraktijk worden bij medisch onderzoek. “Deze nieuwe gegevens kunnen de beslissingen van geneesheren beïnvloeden wat betreft de medicatie voor hartziekten. Het is ook een wake-up call voor urenkloppers, zeker wanneer er al andere risicofactoren zijn.”
“Van werken ga je dus wel dood. Het corrigeren van levensstijlen die nadelig zijn voor de gezondheid is dan ook belangrijk. Deze studie toont aan dat gezonde voeding en beweging voldoende zijn,” zegt professor Stephen Holgate van de Medical Research Council.
Een vervolgonderzoek moet nagaan of bij mensen die hun werkvolume verlagen het hart daar ook baat bij heeft. Het vermoeden bestaat immers dat er ook andere, onderliggende factoren meespelen bij de langwerkende onderzochte ambtenaren. Zoals angst, depressie, niet gedetecteerde hoge bloeddruk en de mate van gedrevenheid en de agressie in het karakter.
Bron: Gazet Van Antwerpen