Heb je recht op een kilometervergoeding als je te voet naar het werk gaat?

Loon
Redactie

Steeds meer Belgische werknemers nemen de fiets naar het werk. Uit onderzoek van Partena Professional blijkt dat in januari 12.561 werknemers een fietsvergoeding uitbetaald kregen – een groei van zo’n 31 procent vergeleken met januari 2024. Zo zijn we voor 2025 op weg naar een recordjaar. Maar wat met werknemers die te voet naar het werk gaan? Even duurzaam, even sportief en dus ook even financieel interessant?

Krijgt iedereen die te voet naar het werk gaat een vergoeding van de werkgever? “Nee, zo simpel is het spijtig genoeg niet”, stelt Yves Stox, managing consultant bij Partena Professional. “Er is geen wettelijke verplichting voor werkgevers om een vergoeding toe te kennen aan werknemers die te voet naar het werk gaan. Enkel als er sectorale afspraken zijn is er sprake van een verplichting tot vergoeding. Buiten die context is het een keuze van de werkgever.”

Hoe zit het dan met werknemers die een fietsvergoeding krijgen?

“Sinds 1 mei 2023 heeft elke werknemer in de privésector recht op een fietsvergoeding per kilometer voor woon-werkverkeer. Het fiscale grensbedrag ligt op 0,36 euro per kilometer”, vult Laurence Philippe, legal expert bij Partena aan. “Voor werknemers die stappen naar en van het werk bestaat er echter geen gelijkaardige algemene regeling.”

Bestaat er dan helemaal geen mogelijkheid om een vergoeding voor stappen te krijgen zonder extra belastingen te betalen?

Laurence Philippe: “Toch wel, werkgevers kunnen vrijwillig een vergoeding toekennen aan werknemers die te voet naar het werk komen. Die vergoeding kan tot een bepaald bedrag fiscaal vrijgesteld worden. Voor het inkomstenjaar 2025 bedraagt die maximale vrijstelling 500 euro, op voorwaarde dat de werknemer opteert voor het forfait aan beroepskosten.”

Is die wandelvergoeding ook vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen?

Yves Stox: “Neen. Voor sociale zekerheidsbijdragen wordt een vergoeding voor woon-werkverkeer te voet beschouwd als loon, waarop dus RSZ-bijdragen verschuldigd zijn. Er bestaat momenteel geen specifieke vrijstelling op dat vlak. De fiscale en sociale regels staan hier dus haaks op elkaar.”

Kan het mobiliteitsbudget hier een rol in spelen?

Yves Stox: “Ja, het kan zeker een oplossing bieden. Via een mobiliteitsbudget kunnen werkgevers een vergoeding toekennen voor duurzame verplaatsingen, waaronder te voet gaan. In dat kader is een zogenaamde voetgangerspremie mogelijk, waarbij je een kilometervergoeding ontvangt. Wel moet het mobiliteitsbudget eerst formeel ingevoerd zijn op bedrijfsniveau; een individuele aanvraag door een werknemer is niet mogelijk.”

Zijn er plannen om wandelen structureel aantrekkelijker te maken?

Laurence Philippe: “Ja, het regeerakkoord voorziet in een mobiliteitsbudget voor iedereen. Dit budget zou in de huidige regelingen de werkgeverstussenkomst bij woon-werkverkeer vervangen. Het nieuwe systeem zou ook kunnen rekenen op een gunstige (para)fiscale regeling. Aangezien het mobiliteitsbudget zoals het nu bestaat het mogelijk maakt om een vergoeding toe te kennen aan voetgangers, is de kans reëel dat dit ook een onderdeel zal uitmaken van het nieuwe mobiliteitsbudget.”

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

Plaats hier uw vacature - neem contact op met [email protected]

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Ben jij klaar om helemaal mee te zijn in de wereld van HR? HR Square Nieuwsbrief brengt je tweewekelijks een overzicht van de belangrijkste feiten, trends en gebeurtenissen in HR-land.

Bovendien krijg je een handige lijst van must-attend HR-events, zodat je niets hoeft te missen.

Gratis in je mailbox. Het enige wat je hoeft te doen is je registreren!