Hebben medewerkers die hun vakantie (niet) opnemen meer kans op promotie?

De studie ‘Project: Time Off’ is één van de grootste studies naar het effect van vakantie op medewerkers én de organisatie. Daaruit bleek dat de (negatieve) heersende opvattingen in verband met het opnemen van vakantiedagen helemaal niet kloppen. Integendeel, na het doornemen van deze studie bent u ongetwijfeld overtuigd van de voordelen die het u biedt.

Meer kans op promotie of loonsverhoging

Volgens ‘Project: Time Off’ hebben medewerkers die al hun vakantiedagen opnemen maar liefst 6,5 procent meer kans op een promotie of een loonsverhoging dan mensen die dat niet of maar deels doen. Een belangrijke verklaring hiervoor zien we in de volgende voordelen.

Meer geëngageerd op het werk

Om werkelijk geëngageerd te zijn op het werk, heeft uw brein nood aan periodische rust om energie en frisheid op te bouwen. Niet alle vakanties zorgen echter voor dit positieve effect. Heel wat onderzoek heeft dan ook al aangetoond dat de gemiddelde vakantie niet zorgt voor meer energie en minder werkstress. Deze negatieve effecten hebben dan weer niets te maken met de periode die men vrijaf neemt, maar wel met de reis-stress.

Een onderzoek van het ‘Institute for Applied Positive Research’ toonde aan dat een vakantie wel degelijk zorgt voor minder stress en meer energie als de volgende voorwaarden worden vervuld:

  • Plan de reis meer dan een maand op voorhand, zodat u afspraken kan maken met uw collega’s en uw afwezigheid is voorbereid.
  • Hoe verder u op reis gaat, hoe beter.
  • Zorg dat de reis tot in de details is voorbereid, zodat de reis zelf vrij blijft van stress.

Productiever op het werk

Zo’n zorgeloze vakantie zorgt ervoor dat we gelukkiger zijn en laat geluk nu net een eigenschap zijn die managers associëren met productiviteit. Volgens een onderzoek van de US Travel Association zouden managers dan ook hun personeel aanmoedigen om meer vakantiedagen op te nemen wanneer zij wisten dat ze daardoor gelukkiger waren (31 procent) en productiever (21 procent).

Geef uzelf niet minder loon

Indien u een werknemer bent met een bepaald aantal betaalde vakantiedagen, dan geeft u zichzelf een loonsverlaging indien u niet al uw vakantiedagen opneemt. U zal dan immers meer uren presteren voor evenveel loon.

Toch zeggen 4 op de 10 werknemers niet al hun vakantiedagen te kunnen opnemen, aangezien ze te veel werk hebben. Maar bedenk ook het volgende: of u nu wel of niet op vakantie gaat, het werk is oneindig en er zullen zich steeds nieuwe taken blijven aanbieden.

Maar wat als uw bedrijfscultuur het opnemen van de vakantiedagen nu niet aanmoedigt? Verander dan gewoon die bedrijfscultuur, knoop een gesprek aan met uw medewerkers en managers, en laat hen de voordelen zien van meer geluk en succes op het werk. De studie besluit door met aandrang te vragen dit gesprek zeker niet uit te weg te gaan, zodat u uw vakantie kan beginnen plannen. Dat is immers goed voor uzelf én voor uw carrière.

Bron: Harvard Business Review (hbr.org)

 

Manager Personeel & Organisatie

Wit-Gele Kruis Limburg

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.