Het bericht komt van het antivirusbedrijf (niet van de vaccins, wel van de computers en dergelijke) Kaspersky dat een enquête voerde bij 2.000 voltijdse werknemers. Van de respondenten die onder een monitoringsysteem vielen, gaf 46 procent toe langer aan zijn toestellen te hangen dan nodig was in de tijd dat ze nog op kantoor werkten. Volgens 37 procent van de ‘gemonitorden’ controleerde hun chef constant of ze wel degelijk aan het werk waren.
Werkten zij ook harder? Neen, slechts een kwart zegde dat te doen (dit betekent nog niet dat het effectief zo was). Velen bleven langer online om de schone schijn op te houden. Online presenteïsme dus, wat wellicht gemakkelijker is dan online of offline absenteïsme.
Doorgedreven controlesystemen roepen dus ongewenst en inefficiënt gedrag in het leven. Nog gezwegen over de negatieve effecten van de extra druk.
Sommigen schakelen over naar privé-toestellen om ook werktaken te verrichten. Dat vergroot dan weer de bedrijfsrisico’s die we u niet meer moeten toelichten (bedrijfsdata).
Ten slotte zijn er nog de privacy-problemen.
Dit alles samen bracht een van de oprichters van Basecamp ertoe hard uit te halen. Controletechnologie als antwoord op thuiswerk is volgens hem een misdaad tegen de menselijkheid. Niet alleen vormen deze pakketten een grove schending van de privacy, bovendien is het psychologisch misbruik ervan tijdens een pandemie gewetenloos (sic). Terwijl het thuiswerk de werkgevers voordelen oplevert zoals lagere kosten en hogere veerkracht.
En u nu…