Heel veel thuiswerkers zijn te lang ‘aanwezig’

Het bericht komt van het antivirusbedrijf (niet van de vaccins, wel van de computers en dergelijke) Kaspersky dat een enquête voerde bij 2.000 voltijdse werknemers. Van de respondenten die onder een monitoringsysteem vielen, gaf 46 procent toe langer aan zijn toestellen te hangen dan nodig was in de tijd dat ze nog op kantoor werkten. Volgens 37 procent van de ‘gemonitorden’ controleerde hun chef constant of ze wel degelijk aan het werk waren.
Werkten zij ook harder? Neen, slechts een kwart zegde dat te doen (dit betekent nog niet dat het effectief zo was). Velen bleven langer online om de schone schijn op te houden. Online presenteïsme dus, wat wellicht gemakkelijker is dan online of offline absenteïsme.

Doorgedreven controlesystemen roepen dus ongewenst en inefficiënt gedrag in het leven. Nog gezwegen over de negatieve effecten van de extra druk.
Sommigen schakelen over naar privé-toestellen om ook werktaken te verrichten. Dat vergroot dan weer de bedrijfsrisico’s die we u niet meer moeten toelichten (bedrijfsdata).
Ten slotte zijn er nog de privacy-problemen.

Dit alles samen bracht een van de oprichters van Basecamp ertoe hard uit te halen. Controletechnologie als antwoord op thuiswerk is volgens hem een misdaad tegen de menselijkheid. Niet alleen vormen deze pakketten een grove schending van de privacy, bovendien is het psychologisch misbruik ervan tijdens een pandemie gewetenloos (sic). Terwijl het thuiswerk de werkgevers voordelen oplevert zoals lagere kosten en hogere veerkracht.

En u nu…

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.