Helft bedrijven heeft geen strategie voor de ontwikkeling van toptalent

Dit blijkt uit het onderzoek ‘Best Companies for Leadership’ van consultant Hay Group bij 18.000 managers van ruim 2.100 organisaties uit 115 landen. 35% van de respondenten komen uit Europa.

De beste bedrijven onderscheiden zich door doelgericht en gedisciplineerd te werken aan de ontwikkeling van hun talent. Zo kweken ze hun eigen top en ontwikkelen ze leiders voor de toekomst, die vernieuwing en transformatie bewerkstelligen. Topbedrijven werken dan ook vanuit heldere carrièretrajecten en begeleiden hun talent vaak individueel begeleiden in leiderschapsontwikkeling.

Uit het onderzoek blijkt verder dat:

  • 80% van de Top 20 ‘Best Companies for Leadership’ (BCL) zorgt actief voor een pool van toptalent en heeft daardoor altijd medewerkers klaarstaan voor het invullen van sleutelposities.
  • 80% van de Top 20 kent een systematische en strategische aanpak voor het opleiden van talent, met afgebakende carrièretrajecten, tegen 48% van de overige bedrijven.
  • De meerderheid van de topbedrijven geeft de voorkeur aan groepstrainingen. Intensief contact maakt dat groei beter beklijft. Groepstrainingen waarbij toekomstige leiders elkaar persoonlijk ontmoeten, leiden tot een netwerk waarin samenwerken vanzelfsprekender wordt.
  • De helft van de Top 20 stuurt nadrukkelijk op diversiteit binnen de organisatie en biedt hiervoor specifieke ontwikkelingstrajecten. Bij de overige respondenten is deze focus aanmerkelijk minder groot: bij zo’n 12% van de bedrijven.
  • Het management van de Top 20 weerspiegelt vaker de samenstelling van de gehele organisatie. Een ruime meerderheid biedt medewerkers op alle niveaus de kans zich tot leider te ontwikkelen.

 

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.