Helft Belgische werknemers kampt met overgewicht

Dat blijkt uit onderzoek van de externe dienst voor preventie IDEWE. In 2013 registreerde de externe dienst voor preventie het gewicht en de lengte van 237.925 werknemers. 34% van de onderzochte werknemers kampt met overgewicht en heeft een BMI tussen 25 en 29,9. 17% is obees (een BMI hoger dan 30).

Uit het onderzoek blijkt eveneens dat de gemiddelde BMI de voorbije 20 jaar toenam. Terwijl in 1993 de gemiddelde BMI nog 24,6 bedraagt, wat wijst op een gezond gewicht, steeg die in 2013 tot 25,8 of overgewicht.

Een te hoge BMI komt vaker voor bij mannen: 40,5% heeft overgewicht en 17,3% is obees. Bij vrouwen heeft 27,6% overgewicht en is 16,2% obees.

Daarnaast zijn er opvallende verschillen tussen sectoren. Overgewicht en obesitas bij mannen komen het meest voor in de sectoren transport (73%), overheid (64%), bouw (60%) en industrie (60%). Voor vrouwen zijn dat de sectoren overheid (48%), zorg (45%) en transport (45%).

Het grootste verschil tussen de seksen vinden we bij de transportsector. In de voedingssector is het verschil tussen mannen en vrouwen dan weer verwaarloosbaar.

Personen met een BMI hoger dan 30 lopen meer risico op hart- en vaatziekten, een te hoge bloeddruk, diabetes en slaapapneu. Er is ook een duidelijk verband aangetoond tussen enerzijds obesitas en anderzijds absenteïsme en een verminderde productiviteit.

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.