Helft besluitvormers zien verschuiving in businessfocus door corona

De coronacrisis heeft veel gevraagd van het aanpassingsvermogen van organisaties. Zowat de helft van de besluitvormers geeft aan dat binnen hun organisatie de focus is verschoven naar een andere eindklant of een ander klantsegment. Zo blijkt uit de Ordina Digital Monitor, een onderzoek onder ruim 500 Belgische besluitvormers. Meer dan een kwart (27 procent) van hen geeft aan dat de organisatie zich nu directer richt op de consument, de zogenaamde business-to-consumer (b2c) aanpak. Daarnaast zegt bijna de helft (46 procent) van de besluitvormers dat hun organisatie zich meer is gaan focussen op nationale klantsegmenten.

Digitale transformatie belangrijkste succesfactor

47 procent van de besluitvormers geeft aan dat het investeren in en gebruikmaken van nieuwe technologie noodzakelijk was om deze verschuiving in klantsegment of eindklant te realiseren.

“Hieruit blijkt het toenemende belang van digitale transformatie”, zegt Rik Farenhorst, directeur Digital bij Ordina. “Door digitaal te versnellen kunnen organisaties slimmer en veiliger gebruikmaken van data, digitale trends en nieuwe technologieën. Het vergroot het aanpassingsvermogen van organisaties, waardoor ze beter kunnen inspelen op – of zelfs profiteren van – de continu veranderende wereld.”

De workforce als belemmering

In de verschuiving van de businessfocus naar een andere eindklant of ander eindsegment, zien organisaties vaak nog belemmeringen. Naast budgetten (39 procent), techniek (36 procent), en cybersecurity (32 procent) wordt de beschikbaarheid van mensen (31 procent) als belangrijke belemmering gezien.

Volgens Farenhorst is het investeren in nieuwe technologie en IT-systemen alleen dan ook niet genoeg. “Een organisatie moet over de gehele breedte veranderen om voorop te blijven lopen. Door een integrale aanpak, waarin de technische, organisatorische en menselijke aspecten worden meegenomen kunnen organisaties processen stroomlijnen en veranderende klantsegmenten beter én sneller bedienen. De menselijke kant wordt nog weleens vergeten. Door te investeren in het ‘up- en reskillen’ van de workforce maak je van deze belemmering juíst een kracht.”

Digitale transformatie

Het onderzoek toont het toegenomen belang van digitale transformatie. Vier op de tien (41 procent) besluitvormers geven aan dat het door corona belangrijker is geworden voor hun organisatie om digitaal te versnellen. Daarnaast voorziet 63 procent van de besluitvormers een toename in het budget voor digitale transformatie in de komende vijf jaar.  

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.