Helft hulpverleners geconfronteerd met agressie

Dat blijkt uit een bevraging van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) bij 500 medewerkers op de site Stuivenberg en Sint-Erasmus. Uit de enquête blijkt dat 49% van het ziekenhuispersoneel te maken krijgt met verbale agressie. En in de eerste plaats komt dit verbaal geweld van ziekenhuisbezoekers, pas in tweede instantie van patiënten. In 60% van de gevallen wordt het personeel uitgescholden, in één op de drie gevallen wordt het personeel verbaal bedreigd en geïntimideerd.

Het afgelopen jaar kreeg 16% van het personeel op Stuivenberg en in Sint-Erasmus ook fysieke agressie te verduren. Bij 36% sloeg en schopte de bezoeker of patiënt de hulpverlener, soms komt er trekken en duwen (29%) aan te pas. Om het geweld te beteugelen, worden er agressiecellen opgericht. ZNA gaat zijn personeel opleiden om agressors te ontwapenen en zichzelf te beschermen.

De indruk niet begrepen te worden, niet snel en adequaat geholpen te worden, ligt veelal aan de basis van agressie. Vaak heeft de agressor middelen gebruikt zoals alcohol. In de tweede plaats zijn het verwarde patiënten, dementerenden en zij die kampen met psychische problemen die zich agressief kunnen gedragen.

Agressie komt in zowat alle ziekenhuizen voor, al zijn er verschillen. In een grootschalig ziekenhuis, met psychiatrische diensten, een spoedgevallendienst en gelegen in een grootstedelijk gebied zijn de risico’s het grootst, zo blijkt uit een profiel opgemaakt door de overheid van wat een risicoziekenhuis is.

Bron: Gazet van Antwerpen

 

Benelux Unie
Port of Antwerp-Bruges

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.