Heel wat werknemers menen dat ze niets verkeerds doen wanneer ze bepaalde informatie meenemen. Van kwaad opzet is dan ook amper sprake (7 procent). Dit verandert wel wanneer de werknemer is ontslagen: één op de drie (31 procent) eigent zich dan bewust gevoelige informatie toe.
De belangrijkste drijfveer is dat de stelende medewerker denkt dat de info nuttig is voor zijn of haar nieuwe job (72 procent). Daarna volgt de motivering dat de vertrekkende medewerker zich mede-eigenaar voelt, omdat hij of zij heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de informatie (66 procent).
Maak duidelijke afspraken
Dit onderzoek sluit aan bij eerdere bevindingen dat bedrijven dringend behoefte hebben aan een samenhangend informatiebeleid dat in nauwe samenspraak met personeelszaken wordt opgesteld. Bij de vertrekregeling hoort een stevige vertrekprocedure, vanuit de gedachte dat menselijke gevoelens het gedrag sterk kunnen beïnvloeden.
Helder beleid moet ook aan werknemers duidelijk maken waar de grenzen liggen. Slechts 57 procent van de ondervraagden gaf aan dat het helder is welke informatie vertrouwelijk is. 34 procent gaf aan niet op de hoogte te zijn van enige richtlijn over welke informatie het kantoor niet mag verlaten.
Bron: PW De Gids (pwdegids.nl)