Helft meer outplacement in 2009

ArbeidsmarktInstroomLoopbaanOudere werknemersOutplacementUitstroom
Oorzaken van de stijging zijn de economische crisis en de versterking van de verplichtingen op het gebied van outplacement.

Succes

Ondanks de crisis mondt zowat 70 procent van de begeleidingen nog altijd uit in het vinden van een nieuwe job. Een zeer mooi resultaat. De verslechtering van de arbeidsmarkt zorgt er wel voor dat de procedures gemiddeld langer duren.
Achter die algemene cijfers schuilen wel grote verschillen, naargelang van het type outplacement – individueel, collectief of een tussenvorm – en het statuut van de begeleide persoon.
Niet onverwacht zijn de resultaten het best voor kaderleden: 80 procent van hen vindt een nieuwe baan. Voor bedienden en arbeiders zakt die succesratio tot respectievelijk 60 en 50 procent.
Federgon erkent dat de sector nog meer ervaring moet opbouwen met het relatief nieuwe doelpubliek van de arbeiders, dat vooral met collectieve formules bereikt wordt.
Een geval apart zijn de bruggepensioneerden, die nu in theorie ook beschikbaar moeten blijven voor de arbeidsmarkt. Bruggepensioneerde kaderleden zijn vaak nog wel te motiveren om opnieuw op de arbeidsmarkt te verschijnen. Voor bedienden en arbeiders is dat uitzonderlijk. Outplacement wordt dan in veel gevallen eerder een vorm van pensioenbegeleiding.

Vereenvoudiging

Federgon houdt een sterk pleidooi voor een vereenvoudiging van de wetgeving. De vele formules en cao’s zorgen samen voor een ingewikkeld kluwen. De vaak logge procedures doen ook tijd verloren gaan. Uit een casestudy over de tewerkstellingscel bij de farmagroep UCB blijkt dat er ruim vijf maanden verstreken tussen de aankondiging van de herstructurering in augustus 2008 en de start van de eerste begeleiding.

Andere belangrijke conclusies uit de cijfers van het eerste semester 2009:

  • 3000 bedrijven hebben een beroep gedaan op de diensten van outplacement.
  • Individueel outplacement wordt nog steeds het meest gebruikt en vertegenwoordigt 60 procent van de outplacementbegeleidingen.
  • Regionale verdeling van de begeleidingen:
    – Vlaanderen: 68 procent
    – Brussel: 10 procent
    – Wallonië: 22 procent.
  • Bron: Federgon, De Tijd

    Senior HR Business Partner

    DP World Antwerp

    HR talent werving en selectie

    UZ Leuven

    Projectleider soft HR

    Motena

    Projectbeheerder HR Analytics

    Actiris

    HR Directeur

    Groep DIlbeek

    Learning and Development specialist

    Helden Van Het Zol

    HR Adviseur Social Affairs

    Aldi Holding

    Aanmelden

    Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

    HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

    Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

    Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.