Helft van beroepen vervangen door robots in 2025

Dat blijkt uit onderzoek van consultingbedrijf CBRE en het Chinese vastgoedbedrijf Genesis. Voor het rapport ‘Fast Forward 2030: The Future of Work and the Workplace’ werden meer dan 200 bedrijfsleiders en jongeren uit Azië, Europa en Noord-Amerika bevraagd.

Tegen 2025 zal ruim de helft van de jobs, zoals routineus werk, werken met klanten en zelfs middenmanagement-rollen, plaats maken voor meer creatieve jobs en beroepen. Met evoluties op het vlak van technologie en artificiële intelligentie als belangrijkste motor.

Niet alleen het werk zelf zal veranderen, ook de manier waarop mensen over werk denken en dus ook de werkplek, ondergaan een metamorfose de komende 15 jaar. Zo streeft een meerderheid van de bevraagden geluk en zingeving na in het werk in plaats van financieel succes. Ook voorspelt 85% dat werk en leven veel meer een geheel vormen in 2030. Toekomstige werknemers zijn op zoek naar bedrijven die wendbaar en authentiek zijn.

Hoewel de mogelijkheden om virtueel te werken nog zullen toenemen, verwacht 77% van de bevraagden dat de fysieke werkplek zeer belangrijk zal worden. Al behoren immense ruimtes met rijen bureaus tot het verleden. Een aantrekkelijke werkplek zal dan ook belangrijk zijn om toptalent aan te werven, de grootste uitdaging van organisaties in 2030.

De bevindingen van het onderzoek sluiten aan bij onderzoek van de Universiteit van Oxford en consultant Deloitte. Daarin wordt gesteld dat 35% van de bestaande jobs in Groot-Brittannië zullen vervangen worden door robotten de komende 20 jaar. Vrijwel alle repetitieve, administratieve en ondersteunende functies zullen geautomatiseerd worden, zodat alleen nog jobs overblijven die digitale, management en creatieve vaardigheden vereisen.

Bron: CIPD

 

Benelux Unie

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.