Helft werknemers hoopt op loonsverhoging

loonsverhoging
Loon

Bijna de helft van de werknemers (47 procent) hoopt op een loonsverhoging begin volgend jaar. 62 procent van de werkgevers is van plan daaraan tegemoet te komen met een salarisverhoging bovenop de indexering.

Een bevraging van Robert Walters bij professionals en leidinggevenden polst naar loonverwachtingen bij werknemers. Dat het leven alsmaar duurder wordt, weerspiegelt zich in de resultaten. Twee op drie werknemers is ervan overtuigd dat de werkgever rekening zal houden met de toenemende kosten voor levensonderhoud. 47 procent hoopt dan ook een loonsverhoging te krijgen, en liefst zo snel mogelijk. 56 procent wenst een salarisstijging van 6 -10 procent bovenop de automatische indexatie van januari.

Niet alleen de toegenomen levensduurte, ook hard werken is een reden voor beloning. Ruim één op twee bevraagden verwacht een bonus te krijgen in het voorjaar, als blijk van appreciatie. Ook hier liggen de verwachtingen hoog: bijna één op drie wenst een bonus van 6 – 10 procent van het bruto jaarloon. Eén op vijf hoopt op een bonus van 11 – 15 procent.  Vier op de tien werknemers geven aan tevreden te zijn met een salarisverhoging die overeenkomt met de automatische indexatie. Ze vinden dat hun loon in lijn ligt met het werk dat ze verrichten.

Andere job, hoger loon

Een kwart (14 procent) van de respondenten geeft aan geen salarisverhoging te vragen uit angst de job te verliezen. 58 procent van de respondenten zegt dan weer dat het maximum uit de salarisverhoging halen, op dit moment belangrijker is dan werkzekerheid. Vier op tien werknemers is bereid daarvoor van werk te veranderen. Er is een groot vertrouwen in de arbeidsmarkt.

Uit dezelfde survey blijkt dat de meeste werkgevers (90 procent) zich zorgen maken om het tekort aan talent in hun sector, voornamelijk op senior/teamleader niveau. Daarnaast zijn ze zich ervan bewust dat salaris een belangrijke rol speelt: 62 procent van de werkgevers is van plan om zijn medewerkers een loonsverhoging te bieden bovenop de indexering. Verder is 70 procent van de bevraagde organisaties van plan medewerkers financieel te bedanken met een bonus.

LEES OOK OP HR SQUARE:

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.