Het aantal flexibele banen daalt voor het eerst in 10 jaar in Nederland

Het aantal flexbanen is in Nederland in het eerste kwartaal van dit jaar gedaald met 7000 in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Bij de vaste banen is er een stijging van 189.000. Met de geleidelijke afname van de werkloosheid begon het aantal vaste banen in Nederland een jaar of twee geleden toe te nemen. Die groei zet steeds sterker door en gaat nu voor het eerst samen met een krimp voor de flexbanen.

“Het is voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2009 dat het aantal flexbanen slinkt”, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. In 2010 gebeurde dat ook nog even, maar dat was in een periode dat de werkloosheid snel toenam.

Opleidingsniveau

De trend dat personen met een lage opleiding zijn aangewezen op een flexbaan loopt wel door. In het eerste kwartaal van dit jaar had van alle werkenden met een laag opleidingsniveau slechts iets meer dan de helft (51,4 procent) een vaste baan. Voor werknemers met een hoog opleidingsniveau is dat twee derde (66,4 procent). Voor de middelbaar opgeleiden is het met 62,8 procent iets minder. En de verschillen worden groter. De daling van het aantal flexbanen in het eerste kwartaal komt op het conto van werknemers met een redelijke tot hoge opleiding, want bij de laagopgeleiden steeg het aantal flexbanen nog met 16.000.

Paul de Beer, bijzonder hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam, betwijfelt of de cijfers een trend tonen: “Door de krappe arbeidsmarkt willen werkgevers mensen aan zich binden, dus is het logisch dat het aantal flexbanen nu afneemt.” Als de economie vroeg of laat inzakt, verwacht de Beer dat het effect weer omslaat. Voorlopig is de vaste baan vergeleken met bijvoorbeeld 2006 nog altijd op zijn retour, met een teruggang van 143.000, terwijl er in dezelfde periode 770.000 flexbanen bij kwamen.

Bron: Financieel Dagblad

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.