Het belang van assessments in kaart

assessment
Evaluatierekruteren

Een assessment van een sollicitant dient in de eerste plaats om uit te maken of die persoon geschikt is of niet. En er zijn nog redenen waarom werkgevers assessments uitvoeren, zo blijkt uit onderzoek van KU Leuven en Acerta.

Geschikte medewerkers aantrekken en behouden staat vandaag bovenaan het prioriteitenlijstje bij de meeste werkgevers. Dat bleek eerder al uit de mini-enquête die HR Square eind 2022 hield en uit de recente bevraging van Acerta en KU Leuven. De arbeidskrapte beïnvloedt ook de manier waarop bedrijven naar ‘assessments’ kijken, en de meerwaarde die het moet bieden. Niet onverwacht: in de eerste plaats verwachten bedrijfsleiders en HR-managers dat assessments hen vertellen of een kandidaat wel of niet geschikt is voor de job.

Feedback of niet?

Een tweede belangrijke reden om een assessment uit te voeren, is interne mobiliteit. Op deze manier kan men de vaardigheden van (toekomstige) medewerkers beter in kaart brengen, een voorwaarde voor duurzame inzetbaarheid. 62 procent van de werkgevers vindt ‘het ontwikkelen van medewerkers in de vaardigheden die morgen nodig zijn’ in (heel) grote mate een uitdaging. 59,8 procent vindt dat ook van het ‘voorbereiden van medewerkers op voortdurende verandering’. Daar verwachten ze dus hulp van assessments.

Iets meer dan een op de vijf werkgevers (22,4 procent) zegt een kandidaat soms feedback te geven na een assessment. 69,4 procent doet dat altijd. Al zal de feedback bij een weerhouden kandidaat meestal gepersonaliseerd zijn (92,2 procent). Dat is bij niet-weerhouden kandidaten minder vaak (58,9 procent) het geval.

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.