Een assessment van een sollicitant dient in de eerste plaats om uit te maken of die persoon geschikt is of niet. En er zijn nog redenen waarom werkgevers assessments uitvoeren, zo blijkt uit onderzoek van KU Leuven en Acerta.
Geschikte medewerkers aantrekken en behouden staat vandaag bovenaan het prioriteitenlijstje bij de meeste werkgevers. Dat bleek eerder al uit de mini-enquête die HR Square eind 2022 hield en uit de recente bevraging van Acerta en KU Leuven. De arbeidskrapte beïnvloedt ook de manier waarop bedrijven naar ‘assessments’ kijken, en de meerwaarde die het moet bieden. Niet onverwacht: in de eerste plaats verwachten bedrijfsleiders en HR-managers dat assessments hen vertellen of een kandidaat wel of niet geschikt is voor de job.
Feedback of niet?
Een tweede belangrijke reden om een assessment uit te voeren, is interne mobiliteit. Op deze manier kan men de vaardigheden van (toekomstige) medewerkers beter in kaart brengen, een voorwaarde voor duurzame inzetbaarheid. 62 procent van de werkgevers vindt ‘het ontwikkelen van medewerkers in de vaardigheden die morgen nodig zijn’ in (heel) grote mate een uitdaging. 59,8 procent vindt dat ook van het ‘voorbereiden van medewerkers op voortdurende verandering’. Daar verwachten ze dus hulp van assessments.
Iets meer dan een op de vijf werkgevers (22,4 procent) zegt een kandidaat soms feedback te geven na een assessment. 69,4 procent doet dat altijd. Al zal de feedback bij een weerhouden kandidaat meestal gepersonaliseerd zijn (92,2 procent). Dat is bij niet-weerhouden kandidaten minder vaak (58,9 procent) het geval.
LEES MEER OP HRSQUARE.BE
- Mentaal welzijn: vooral 25-34-jarigen worstelen ermee
- Wie is de beste versie van zichzelf op het werk?
- Dumpen of (her)lezen? Work and motivation (Victor H. Vroom)
- Wijziging van het aanvullend pensioen van de werknemer – werkgever kan dat niet zomaar!
- 1 op de 4 heeft gevoel dat avond- en weekendwerk wordt verwacht