Het éénheidsstatuut, één jaar later

Dit artikel is exclusief voor leden

Bijna de helft (46%) van de Belgische HR-verantwoordelijken stelt dat het eenheidsstatuut resulteerde in langere aanwervingsprocessen voor permanente werknemers. Door de afschaffing van de proefperiode en de wijzigingen in de opzegtermijnen besteden veel bedrijven steeds meer tijd aan het aanwervingsproces. Ze willen zekerheid dat ze de geknipte kandidaat vinden. Daardoor lopen ze wel het risico dat topprofessionals, die vaak meerdere jobaanbiedingen krijgen, hen ontglippen tijdens het soms langdurige aanwervingsproces. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van het rekruteringsbedrijf Robert Half bij 200 Belgische HR-managers.

Meer dan een kwart (28%) van de HR-managers werft door het eenheidsstatuut meer professionals aan op interim-basis. Daarnaast geeft 22% ook aan dat ze meer studenten in dienst nemen voor tijdelijke functies. Een interim lijkt in vele gevallen steeds vaker een tussenstap te worden naar een vast contract. Zo zegt 13% van de ondervraagde HR-managers professionals op tijdelijke basis aan te werven om ze vervolgens een vast contract aan te bieden als ze de verwachtingen inlossen.

Bedrijven doen sinds de invoering van het eenheidsstatuut dus in toenemende mate een beroep op tijdelijke werknemers, omdat zij een flexibele oplossing bieden. Als de tijdelijke werknemer aan de verwachtingen voldoet, groeit een tijdelijke job vaak uit tot een vast contract. Werkgevers kunnen op die manier niet alleen de professionele vaardigheden testen, maar ook nagaan of er een goede ‘match’ is tussen de nieuwe medewerker en de bedrijfscultuur, alvorens hem een permanente functie aan te bieden.

Een aantal bedrijven heeft als gevolg van het eenheidsstatuut een aanwervingsstop ingevoerd: 18% zegt geen bijkomend personeel aan te werven, maar het eventuele extra werk te verdelen onder de beschikbare werknemers.

Slechts 13% van de HR-managers stelt dat het eenheidsstatuut geen enkele invloed heeft op hun aanwervingsbeleid.

Meer aandacht voor performance monitoring en verloningsbeleid

Het eenheidsstatuut heeft echter niet alleen een invloed op het aanwervingsbeleid. 45% van de HR-managers houdt voortaan ook meer toezicht op het functioneren van hun werknemers. Performance monitoring en management krijgen dus in veel bedrijven extra aandacht.

Ook de verloning staat voor veel HR-managers hoger op de agenda: 36% stelt dat ze het verloningsbeleid binnen het bedrijf moeten herzien om zaken te stroomlijnen en 15% zegt dan weer dat de aanpassing aan de regelgeving meer administratief werk veroorzaakt.

Nog niet elk bedrijf conform nieuwe regelgeving

Ook al bevestigt de meerderheid (66%) de nodige maatregelen getroffen te hebben in de context van het eenheidsstatuut, toch zegt 16% van de HR-managers dat het bedrijf nog niet de nodige aanpassingen heeft doorgevoerd. 18% of zowat één op de vijf HR-managers is er zelfs niet zeker van dat het bedrijf volledig conform is.

Aangezien de maatregelen verbonden aan het eenheidsstatuut toch extra werk met zich meebrengen, hebben organisaties het afgelopen jaar in toenemende mate een beroep gedaan op ervaren HR-interim-managers en andere externe partijen om de veranderingen aan te pakken. Omdat een aanzienlijk aantal bedrijven de veranderingen nog niet helemaal heeft doorgevoerd en een beter beeld wil krijgen van de implicaties hiervan op hun dagelijkse bedrijfsvoering, worden er in de komende maanden nog meer aanvragen verwacht naar gespecialiseerde expertise.

Bron: Robert Half (roberthalf.be)


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.