“Het gaat om het eigen geloof van de employee in het bedrijf”

“ESOP staat voor een Employee Stock Ownership Plan en maakt dat medewerkers, via een fonds, medeaandeelhouder kunnen zijn van het grote beursgenoteerde Capgemini. Het is een wereldwijd programma en staat open voor zo’n 200.000 werknemers – alleen de mensen op de payroll – in 24 landen. In 2018 konden medewerkers instappen van 24 september tot 11 oktober. Het was al de vijfde keer op rij dat zo’n plan werd uitgerold, de eerste was in 2008”, vertelt Kris Poté. Hij is in België verantwoordelijk voor het programma.

Nauwelijks risico

In België zijn er 1200 werknemers die zouden kunnen instappen, van wie ongeveer 250 het effectief gedaan hebben, zowat 20 procent dus. Dat de medewerkers in groten getale investeren, is overigens ook voor de onderneming een goede zaak, legt Kris Poté uit. “Als de mensen die voor Capgemini werken zo veel investeren, dan is dat een teken dat ze erin geloven. En dus als we bekendmaken dat er zo’n programma is geweest, reageren de beursbeleggers altijd wel positief.”
Bij Capgemini beslissen medewerkers of en hoeveel ze investeren. Capgemini stelt wel een limiet: werknemers investeren minstens 100 euro en maximaal 2,5 procent van de totale bruto verloning op jaarbasis. Medewerkers investeren overigens met eigen geld: ESOP maakt geen deel uit van een bonus- of cafetariaplan. Technisch gesproken investeren ze niet in Capgemini zelf, maar in een fonds dat op zijn beurt investeert in aandelen van Capgemini, genoteerd op de beurs van Parijs. Na vijf jaar kan de werknemer de investering er weer uithalen, met de winst die er ondertussen is bijgekomen.
Ook belangrijk op te merken is dat de investering die de werknemer doet beschermd is: het zou kunnen dat hij geen meerwaarde boekt op zijn investering, maar in elk geval zal hij geen verlies lijden (zolang noch de begeleidende bank, noch Capgemini zelf failliet gaat). “Dat is voor de werknemers een belangrijke garantie, en het voordeel van te werken via het fonds en een bank te hebben die een deel van het risico neemt”, merkt Poté op. “Capgemini streeft ernaar om ongeveer vijf procent van het kapitaal in handen van dat fonds te hebben – dus in handen van de medewerkers.”

Meer weten daarover? Lees het in het tijdschrift HR Square.

 

Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de website met het hele archief en u geniet van stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference. Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Stephanie Beernaert, [email protected], 0471 69 15 90.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.