‘Het nieuwe werken’ doet werknemers niet beter presteren

Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse consultant Profile Dynamics en onderzoeksbureau TNO bij 1700 Nederlandse werknemers. Hogere productiviteit, beter werkgeverschap en kennisdeling worden vaak genoemd als redenen om ‘het nieuwe werken’ in te voeren. Toch blijken sommige maatregelen die dat moeten bevorderen, juist een averechts effect te hebben.

Wanneer medewerkers veel uren buiten kantoor werken, heeft dat een negatief effect op de waardering van de werkgever. Dat geldt ook als medewerkers veel op wisselende plaatsen werken, zowel op kantoor als daarbuiten. Bovendien is dat ook nefast voor de kennisdeling in de organisatie.

Het ter beschikking stellen van ICT-middelen die het gemakkelijker maken om buiten kantoor te werken, maakt medewerkers iets productiever. Ook waarderen ze hun werkgever iets meer dan gemiddeld. Ook organisaties die werknemers toelaten flexibele werktijden te hanteren, worden bovengemiddeld gewaardeerd.

Ondanks de mogelijkheden om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken, brengen medewerkers het grootste deel van de tijd door op kantoor tijdens de ‘gewone kantooruren’. 40% heeft ook een vaste werkplek op kantoor. Gemiddeld werken Nederlandse werknemers één dag per week thuis.

Ook zijn er grote verschillen in de manier waarop medewerkers tegen ‘het nieuwe werken’ aankijken en ermee omgaan. Medewerkers voor wie veiligheid, geborgenheid, zekerheid en structuur belangrijk zijn, maken in de praktijk het minst gebruik van de mogelijkheden die ‘het nieuwe werken’ biedt. Medewerkers met een hang naar autonomie, resultaat, vrijheid en vernieuwing maken het meest gebruik van flexibele werkplekken en -tijd. De manier waarop medewerkers tegen ‘het nieuwe werken’ aankijken en ermee omgaan, hangt dus samen met hun persoonlijkheid en drijfveren.

 

ALDI België

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.