Het Nieuwe Werken wordt in eerste instantie geassocieerd met locatie-onafhankelijk (72 procent) en tijdsonafhankelijk werken (45 procent), maar ook met flexibel organiseren (36 procent) en resultaatgericht werken (30 procent).
Ook thuis werken (27 procent), zelfsturend werken (25 procent) en het verhogen van persoonlijke effictiviteit (23 procent) worden geassocieerd met het Nieuwe Werken.
Professionals zonder ervaring met het Nieuwe Werken verwijzen vooral naar de ‘zachte’ kanten. Hun top drie om het Nieuwe Werken in te voeren zijn medewerkerstevredenheid, arbeidsmarktimago en productiviteit.
Professionals uit organisaties met ervaring verwijzen echter het vaakst naar de besparing op huisvestingskosten, de ‘harde’ kant dus.
Het Nieuwe Werken is dan ook vooral een zaak van facility management en minder van HRM. Slechts 32 procent van de ondervraagde professionals geeft aan dat het HR-beleid wordt of al is aangepast. Niettemin heeft het Nieuwe Werken ook een impact op de cultuur en de managementstijl. 66 procent van de respondenten geeft aan dat door de invoering van het Nieuwe Werken de manier van leidinggeven veranderd is.