Het Nieuwe Werken start vanuit idealen, maar eindigt als besparingsproject

40ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenFlexibiliteitLoopbaanOrganisatieStrategieTelewerk
Dat blijkt uit een enquête van het Nederlandse consultingbureau Eurgroup Consulting bij 100 HR-managers. Het Nieuwe Werken blijkt ondertussen goed ingeburgerd, 86 procent van de respondenten werkt bij een organisatie waar het al toegepast wordt of waar het momenteel wordt ingevoerd.

Het Nieuwe Werken wordt in eerste instantie geassocieerd met locatie-onafhankelijk (72 procent) en tijdsonafhankelijk werken (45 procent), maar ook met flexibel organiseren (36 procent) en resultaatgericht werken (30 procent).

Ook thuis werken (27 procent), zelfsturend werken (25 procent) en het verhogen van persoonlijke effictiviteit (23 procent) worden geassocieerd met het Nieuwe Werken.

Professionals zonder ervaring met het Nieuwe Werken verwijzen vooral naar de ‘zachte’ kanten. Hun top drie om het Nieuwe Werken in te voeren zijn medewerkerstevredenheid, arbeidsmarktimago en productiviteit.

Professionals uit organisaties met ervaring verwijzen echter het vaakst naar de besparing op huisvestingskosten, de ‘harde’ kant dus.

Het Nieuwe Werken is dan ook vooral een zaak van facility management en minder van HRM. Slechts 32 procent van de ondervraagde professionals geeft aan dat het HR-beleid wordt of al is aangepast. Niettemin heeft het Nieuwe Werken ook een impact op de cultuur en de managementstijl. 66 procent van de respondenten geeft aan dat door de invoering van het Nieuwe Werken de manier van leidinggeven veranderd is.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.