Het ‘nieuwe werken’: succesvol, maar niet voor iedereen

“Medewerkers die de mogelijkheid hebben om te telewerken, zijn enthousiaster over hun baan en ervaren minder uitputting.” Dat concludeert onderzoekster Patricia van Echtelt in de studie ‘Burn-out: verbanden tussen emotionele uitputting, arbeidsmarktpositie en het nieuwe werken’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in Nederland. Vakmedium PW De Gids kon het rapport al inkijken.

De onderzoekers keken niet alleen naar telewerken. Het ‘nieuwe werken’ gaat immers niet alleen over plaats- en tijdsonafhankelijk werken, de werknemers moeten ook meer autonomie en beslissingsbevoegdheid krijgen. Bovendien worden ze beoordeeld op vooraf afgesproken resultaten in plaats van louter aanwezigheid.

Het terugdringen van de reistijd (niet elke dag meer naar het werk moeten) zorgt al meteen voor een pak minder stress. Er komt nog meer tijd vrij, omdat de werknemers niet gestoord worden door collega’s en andere interventies op het werk. Ze kunnen dan ook geconcentreerder, intenser en vooral veel efficiënter werken.

Die efficiëntie wordt eveneens verhoogd doordat er minder emotionele uitputting optreedt, een gevolg van de mogelijkheden om het werk grotendeels zelf te organiseren. De autonomie neemt toe.

Toch nuanceren de onderzoekers ook zelf dat het ‘nieuwe werken’ niet voor iedereen een wondermiddel is. Veel hangt af van de aard van het werk én het karakter van de medewerker. Er is niet alleen een bepaalde vrijheid, waarmee de medewerker vlot moet kunnen omgaan. Bovendien mag hij niet in de val trappen om werk en privé volledig door elkaar te laten lopen. Ander onderzoek heeft trouwens al aangetoond dat die grensvervaging kan leiden tot meer overwerk, meer uitputting en uiteindelijk meer stress. “Het succes van het ‘nieuwe werken’ zal dan ook afhangen van de manier waarop het geïmplementeerd en afgestemd wordt op de behoeften van de individuele werknemer”, aldus de onderzoekers.

Prompt waarschuwen ze ook de overheid dat steeds meer verantwoordelijkheid bij de burgers leggen, ook te veel van het goede kan zijn. Daardoor kan de druk zozeer toenemen, dat mensen er helemaal onderdoor gaan door stress. Niet iedereen kan de touwtjes zelf in handen nemen en die ook houden. Op de duur is er nooit nog rust – en dat net terwijl de overheid aandringt op een langere loopbaan. Trop is te veel.

Bron: PW De Gids

 

Manager Personeel & Organisatie

Wit-Gele Kruis Limburg

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.