Hilde Ryken (Bleckmann): “Als we mensen niet correct behandelen, gaat het niet lukken”

De afgelopen jaren is welzijn hoog op de HR-agenda terechtgekomen. Hoe gaan jullie om met die uitdaging?

“Dat is een heel belangrijk thema voor ons. Het start met de leidinggevende: wij proberen hen te ontwikkelen als echte peoplemanagers. Dat is niet altijd gemakkelijk, want we hebben hier mensen die al langer in dienst zijn en een heel andere mentaliteit hebben. Zij zijn erg waardevol voor ons bedrijf als technisch expert, en we kijken welke functie het best geschikt is voor hen, terwijl we een echte peoplemanager op hun stoel zetten. Als we onze medewerkers niet correct behandelen, gaat het immers niet lukken.

We hebben bij Bleckmann ook een volledig programma rond wellbeing, met bijvoorbeeld ook om de twee jaar een enquête. Uit die resultaten merk je dat de grootste valkuil is dat onze mensen té graag werken, té veel werken. Ze willen altijd alles goed doen, en dat geeft natuurlijk ook stress. Daarnaast zeggen ze ons ook dat ze erg bezig zijn met hun familiale omgeving, wat voor ons duidelijk maakt dat die balans tussen werk en privé correct moet blijven.

Eigenlijk doen wij heel veel op vlak van welzijn. Wat op vlak van people óók belangrijk is, is dat Kurt (Pierloot, CEO van Bleckmann, nvdr) in zijn maandelijkse nieuwsbrief ook telkens schrijft over onze waarden, over welzijn. Zo laten we medewerkers voelen dat we echt wel een mensenbedrijf zijn.”

De pickers en pakkers hebben een mentaal en fysiek belastende job, en met de erg kleine marges die er in deze sector zijn, zijn de mogelijkheden beperkt om daar grote veranderingen in te brengen…

“Dat klopt inderdaad. Voor mij begint het bij een goede opleiding: nieuwe medewerkers goed ontvangen en hen van in het begin goed begeleiden. Er zijn heel wat mensen die al jaren terugkomen, omdat ze het hier zo leuk vinden, zelfs tijdens de pieken. Bij ons mogen medewerkers ook fouten maken, als ze het maar zeggen en durven vragen stellen. Dat is niet altijd makkelijk.


“Wij zijn de stille en harde werkers van de grote kleding- en lifestylemerken.”
 

De moeilijkheid vandaag, zo voelen we, is de talenkennis: vroeger was de eis dat mensen Nederlands of Engels kenden, maar dat moeten we nu deels loslaten. Om ervoor te zorgen dat de communicatie goed verloopt, zorgen we nu voor een taalcoach in de groep. Dat is geen teamleader, maar iemand die ervoor kan zorgen dat iedereen in de groep verstaat wat er moet gebeuren. Zeker in België hebben we het voordeel dat we Frans, Engels en vaak ook wat Duits kennen, al wordt het moeilijker met andere talen. Aan de andere kant zien we ook dat er meer teamleaders zijn van een andere nationaliteit, wat óók een voordeel is.

Daarnaast zorgen we er ook voor dat de cafetaria in orde is. Op piekmomenten, zoals nu, maken we een deel van de mezzanine vrij zodat mensen comfortabel kunnen zitten tijdens hun pauze. Vóór Covid-19 hadden we in onze cafetaria ook een tafelvoetbal, een hoekje met zetels, een dartsspel… Op sommige sites organiseren de medewerkers zelfs dartscompetities.

Tijdens de piekperiodes zorgen we wel eens voor een friet- of hotdogkraam – al is dat minder healthy – en met Black Friday voorzien we een deejay. Op dat moment wordt er keihard gewerkt, maar de sfeer is fantastisch. Dat is echt een ‘één voor allen, allen voor één’-gevoel. Als er dan een IT-probleem is waardoor een lijn stilvalt, is dat geen probleem van IT, maar een probleem van ons allemaal.”

Het hele interview met Hilde Ryken (Bleckmann) leest u in het laatste nummer van HR Square.

U bent lid?

Geen abonnement?

Benelux Unie
Port of Antwerp-Bruges

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.