Psychische klachten zijn in ons land de belangrijkste reden voor langdurige arbeidsongeschiktheid. Welk deel van het ziekteverzuim van minder dan een jaar aan burn-out en andere psychische aandoeningen gelinkt is, is niet bekend. Die gegevens houdt het RIZIV niet systematisch bij.
Hoe indrukwekkend de bekende cijfers ook zijn, volgens onderzoekers van de KU Leuven zou de burn-outepidemie in werkelijkheid nog grotere proporties aannemen. Een enquête bij 1500 loontrekkende Vlamingen wijst uit dat 17 procent – dat zou overeenstemmen met 460.000 werknemers voor de gehele beroepspopulatie – in de gevarenzone zit. Welgeteld 7,6 procent zou hoogstwaarschijnlijk een burn-out hebben en 9,5 procent loopt ernstig risico.
Preventie als sleutel
Als men het toenemende aantal burn-outs in Vlaanderen wil stoppen, zal men dus sneller moeten reageren en meer preventief werken. Een nieuw hulpmiddel daarvoor is de Burn-out Assessment Tool, een door de KU Leuven gevalideerde lijst met 32 vragen die opgebouwd is rond de kernsymptomen (uitputting, mentale distantie, cognitieve en emotionele ontregeling) en secundaire symptomen (psychische en psychosomatische spanningsklachten) van burn-out.
“Voor het eerst is er nu een wetenschappelijk betrouwbare methode beschikbaar om de diagnose burn-out te stellen”, vertelt doctoraatsstudente Steffie Desart, die het voorbereidende onderzoek voor haar rekening nam en de finale vragenlijst bij 158 personen met ernstige burn-outklachten valideerde. “De Burn-out Assessment Tool of BAT is bedoeld voor artsen en psychologen (het kan hen helpen een diagnose te stellen), maar ook voor werkgevers en preventiediensten. Met de vragenlijst en de bijbehorende schalen kunnen ze het risico op burn-out in hun organisatie of op bepaalde afdelingen en teams in kaart brengen.”
Waar blijven de oplossingen?
Dat er in de bedrijven meer burn-outpreventie nodig is, daarvan is ook VBO-adviseur Kris De Meester overtuigd. Wel vraagt hij zich af of een instrument als de Burn-out Assessment Tool daarvoor geschikt is. De Meester denkt dat de vragenlijst de werkgevers niet zoveel verrassende of nieuwe inzichten zal opleveren.
Daarom geeft Kris De Meester de voorkeur aan een brede en positieve aanpak van de burn-outproblematiek. “De eerste vraag van elke werkgever zou moeten zijn: hoe creëer ik een organisatie waarin werknemers het beste van zichzelf kunnen en willen geven? De antwoorden daarop gaan alle richtingen uit. Ze houden verband met werkorganisatie, maar ook met het takenpakket, autonomie, de coachende kwaliteiten van de leidinggevende, de aspiraties van de werknemer enzovoort. Als een werkgever rond al die elementen werkt, dan zal hij het functioneren, de motivatie en de bevlogenheid van de werknemers positief beïnvloeden. Naar preventie van burn-out toe betekent dat al heel wat. Bovendien worden alle werknemers hier beter van, niet alleen degenen die in de problemen zitten.”
Voor professor Hans De Witte sluit het ene het andere niet uit. “Wie burn-out wil aanpakken, zal eerst een goed beeld moeten hebben van wat burn-out is en hoe het kan worden vastgesteld. Daar ligt de toegevoegde waarde van de Burn-out Assessment Tool.”
Lees meer in het tijdschrift HR Square.
Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de website met het gehele archief en u geniet van stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference. Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Stephanie Beernaert, [email protected], 0471 69 15 90.