Hoe flexibeler de arbeidsmarkt, hoe meer fraude door werknemers

In zijn jaarlijkse analyse van de bedrijfscriminaliteit wijst het Nederlandse onderzoeks- en adviesbureau Hoffmann Bedrijfsrecherche (één van de grootste in zijn sector in West-Europa) op een toename van de fraude door werknemers. In de zakenkrant Het Financieele Dagblad schrijft Hoffman-directeur Richard Franken dat toe aan de toenemende flexibiliteit van de arbeidsmarkt, die de werknemers minder loyaal maakt aan hun werkgevers: “De onzekerheid over contractverlengingen groeit. En het lijkt erop dat mensen, vooral jeugdigen, eerder geneigd zijn een misstap te zetten als ze toch weten dat hun contract niet verlengd wordt.”

Het bureau baseert zijn cijfers op een groep van 2200 verdachten die vorig jaar werden onderzocht en die elk voor minimaal 10.000 euro buit maakten. De conclusies kwamen mee tot stand door onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

Vrouwen maken inhaalbeweging

De fraude blijkt geen exclusieve mannenaangelegenheid, wat tot voor kort wel grotendeels het geval was. In 2007 was bedrijfscriminaliteit voor amper 11% een zaak van vrouwen. Nu is dat al 30%. 

Valse facturen en cybercriminaliteit

De meeste fraude op de werkvloer bestaat uit gesjoemel bij het registreren van uren, het versturen van valse facturen en het stelen van concurrentiegevoelige gegevens voor het opstarten van een eigen bedrijf. Ook fraude met declaraties blijft een topper.

De jongste jaren komt er ook meer en meer cybercriminaliteit bij kijken. Hoffmann voorspelt dat deze vorm in 2015 voort zal stijgen. Het bureau verwacht ook meer DDoS-aanvallen, die websites kunnen platleggen. Ook fraude in ziekenhuizen en zorginstellingen is in opmars.

Bron: P&O Actueel (penoactueel.nl), Het Financieele Dagblad (fd.nl)


Port of Antwerp-Bruges
Benelux Unie
ALDI België

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.