Hoe hoger het diploma, hoe sneller van school naar werk

Ongekwalificeerd de arbeidsmarkt betreden is echt geen goed idee, blijkt uit het Schoolverlatersrapport 2020 van VDAB. Dit rapport volgt de jongeren die de school verlieten in 2018 en gaat na hoeveel van hen als werkzoekend waren ingeschreven bij VDAB op 30 juni 2019.

De kans om als ongekwalificeerde schoolverlater na een jaar werkzoekend te zijn, is groot. In 2019 bedroeg het werkzoekendenaandeel van de ongekwalificeerde schoolverlaters 30,5 procent. Bij schoolverlaters met een eindkwalificatie secundair onderwijs daalde dit aandeel naar 9,7 procent en bij schoolverlaters met een diploma hoger onderwijs bedroeg het werkzoekendenpercentage nog slechts 3,1 procent.

In 2018 verlieten 70.606 jongeren in Vlaanderen de school. Een jaar later was 8,9 procent op zoek naar werk. Na een gestage daling van het werkzoekendenpercentage tussen 2013 en 2018 stabiliseerde het in 2019. De groeivertraging van de economie, die in het tweede kwartaal van 2019 merkbaar was in de gehele Europese Unie, was ook van invloed op de Vlaamse arbeidsmarkt.

Het behalen van een diploma is nog steeds het toegangsticket tot de arbeidsmarkt. Als dit daarenboven gecombineerd wordt met een goede portie relevante werkervaring, zoals bij de Leertijd, een zevende jaar BSO of een Se-n-Se TSO, dan kan de schoolverlater vlot aan de slag. En hoe hoger het diploma, hoe lager het werkzoekendenaandeel.

Mannen kiezen nog altijd vaker voor STEM dan vrouwen. In het hoger onderwijs is er de afgelopen jaren wel een duidelijke toename van het aantal STEM-vrouwen. Hoe hoger het studieniveau, hoe groter ook het aandeel vrouwelijke STEM-schoolverlaters. Man of vrouw, een schoolverlater met een STEM-diploma vindt vlot de weg op de arbeidsmarkt.

Ook schoolverlaters met een diploma in de zorg doen het goed. Vooral diegene met een diploma hoger onderwijs of met een zorgdiploma voor specifieke doelgroepen (ouderen, leefgroepen, kinderen…).

Bron: VDAB

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.