Hoe meer HR-processen je meet, hoe minder ziekmeldingen er komen

Bedrijfsdoelen realiseren

Als je serieus genomen wil worden, moet je eerst jezelf serieus nemen. Inzicht in basale cijfers omtrent de samenstelling, ontwikkeling binnen én van het personeelsbestand, zijn een efficiënt middel om de impact en toegevoegde waarde van de HR-functie binnen je organisatie te ontdekken. Vertaal relevante HR-thema’s in begrijpelijke getallen om vanuit HR een bijdrage te leveren aan de realisatie van de bedrijfsdoelen.

Strategische positie

Meer gebruik van HR-instrumenten en het vaker meten van uitkomsten van HR-processen, hangt significant samen met de positie van HR in de organisatie, namelijk een strategischere positie in vergelijking met een meer administratieve positie.

Anders gezegd: HR-professionals met een (actieve) strategische positie in de organisatie maken meer gebruik van instrumenten voor HR-processen en meten naar verhouding meer de uitkomsten van HR-processen dan HR-professionals met een mindere strategische positie.

Focus aanbrengen

Wat verder opvalt, is dat hoe nadrukkelijker uitkomsten van HR-processen worden gemeten, hoe lager de ziekmeldingsfrequentie is. Het uiteindelijke doel van het inzichtelijk maken van een HR-gerelateerd onderwerp als arbeidsverzuim, is dan ook niet de productie van een cijferreeks, maar het aanbrengen van focus.

Zorgvuldig gekozen ken- en stuurgetallen dragen ertoe bij dat voor de organisatie relevante onderwerpen de aandacht krijgen. In samenhang met een pakket aan acties en instrumenten dient deze aandacht omgezet te worden in de realisatie van de gestelde doelen. In dit geval een afname van de ziekmeldingsfrequentie. Meten levert dus méér op dan alleen maar weten.

Bron: HR Praktijk.nl

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.