Hoe meer kinderen, hoe meer werkuren buitenshuis (voor vaders)

ArbeidsmarktDiscriminatieLoopbaanOrganisatie
Dat blijkt uit een zopas vrijgegeven studie van het Duitse Institut Arbeit und Qualifikation (IAQ) van de universiteit van Duisburg-Essen in opdracht van de Stichting Hans Böckler. De onderzoekers constateerden dat er weliswaar steeds meer vrouwen actief zijn op de Duitse arbeidsmarkt, maar ze werken korter.
Met een gemiddelde werkweek van 30,2 uren hebben de Duitse vrouwen de kortste werktijd in Europa, op Nederland na. Er is zelfs geen enkel ander Europees land waar de deeltijds werkende vrouwen gemiddeld zo weinig uren per week werken (18,2) als in de westelijk deel van Duitsland.
Met gemiddeld 40,1 werkuren per week behoren de Duitse mannen evenwel tot de topregionen van Europa. De kloof met de vrouwen wordt alsmaar groter. In 2001 werkten mannen gemiddeld 8,8 uren langer dan vrouwen. In 2006 (jongste gegevens) was de kloof al verbreed tot 9,3 werkuren per week.
Kinderloze vrouwen hebben een langere werkweek, zij het dat die ook een beetje korter werd: van 33,8 uren in 2001 naar 32,8 uren in 2006. Bij kinderloze mannen kromp het aantal eveneens: van 40,5 naar 39,6 uren.
Mannen met één kind werken een beetje langer (41 uren in 2001 en 40,7 uren in 2006). Bij moeders met één kind is dat 27,6 uren (29,8 uren in 2001).
Opmerkelijk: mannen met drie kinderen of meer werken langer: 41,6 uren (42,2 uren in 2001). Vrouwen met drie kinderen en meer werken 22,2 uren (24,5 uren in 2001). Hoe meer kinderen, hoe meer werkuren voor de mannen, althans buitenshuis…

Bron: Personal en www.iaq-due.de

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.