Massive Open Online Courses, beter bekend als MOOCs, schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Veel universiteiten bieden deze vorm van online onderwijs aan waar deelnemers hun kennis over een specifiek onderwerp kunnen bijspijkeren. Omdat MOOCs meestal gratis zijn en iedereen zich kan inschrijven maken MOOCs onderwijs voor meer mensen toegankelijk. Deelnemers kunnen zelf bepalen waar en wanneer ze studeren en kunnen MOOCs zelfs combineren met een baan.
Toch blijkt slechts 15 procent van de mensen die zich aanmeldt voor een MOOC de cursus af te maken. Hoe komt dat en hoe krijg je dit slagingspercentage omhoog? Dat is wat Jacqueline Wong onderzocht in haar PhD-thesis (Erasmus School of Social and Behavioural Sciences). “Vaak kampen studenten met uitstelgedrag omdat ze denken dat ze de lesstof de volgende week wel kunnen inhalen”, legt ze uit. “Op een gegeven moment wordt de werkdruk overweldigend en dan haken ze af. Dit patroon zie je bij de meeste studenten. Deelnemers hebben weinig kosten gemaakt, dus ze hebben niet het gevoel dat ze iets verliezen door te stoppen met de cursus.”
Slecht in zelfregulering
De onderzoeker achterhaalde dat veel deelnemers moeite hebben om de lesstof bij te houden omdat ze slecht zijn in zelfregulerend leren (Self Regulated Learing). SRL is een proces van zelfsturing naar persoonlijke doelen ook door regelmatig te reflecteren op de resultaten en de voortgang. Volgens Wong kan ondersteuning van studenten met SRL het succes van studenten in een online leeromgeving vergroten: “Je wilt de studenten uitrusten met de benodigde vaardigheden en ze stimuleren om betere leerstrategieën toe te passen.”
Maar hoe kan een MOOC dit stimuleren? Het helpt om deelnemers aan te sporen om realistische en op korte termijn haalbare doelen te stellen. Voor sommige studenten gaat dit vanzelf, anderen hebben misschien moeite met het formuleren van doelen en een plan om daar te komen. Een duidelijke overzichtspagina helpt ook, omdat die precies laat zien waar je je in de cursus bevindt. Bij het ondersteunen van SRL moeten de makers rekening houden met de leerdruk en de kenmerken van de student. Wong vindt het daarom belangrijk om gegevens te verzamelen om de ondersteuning te kunnen personaliseren. “Deze gegevens laten zien wat een student in de leeromgeving doet en hoe dat zich vertaalt in succes. Als een student dan langer dan een week vastzit bij een video, kan het systeem een notificatie sturen en extra lesmateriaal aanbieden.”
Empoweren
Wong realiseert zich dat online onderwijs een uitdaging kan zijn. Deelnemers hebben geen interactie met medestudenten en moeten veel zelf uitzoeken. De groep die goed is in zelfregulerend leren is een minderheid, dus de meeste mensen worstelen met MOOCs. De onderzoeker schreef zich ook al eens in voor een MOOC die ze nooit afmaakte. Haar laatste poging was succesvoller: “Mijn onderzoek omvat veel statistiek. Daarom heb ik me ingeschreven voor een MOOC om te leren werken met R-software. Dat was erg nuttig, want ik pas het vaak toe. Ik denk dat het heel belangrijk is om te bedenken hoe je baat kunt hebben bij de cursus voordat je je inschrijft.”
MOOCs hebben vaak meer dan 10.000 deelnemers. Dat betekent dat, ondanks het lage slagingspercentage van 15 procent, toch veel mensen erin slagen een cursus af te ronden. Maar Wong gelooft dat veel meer mensen kunnen profiteren van MOOCs als studenten met de juiste vaardigheden krijgen aangereikt. “Je moet studenten empoweren, hen helpen met doelen stellen en zelfregulerend leren stimuleren. Op die manier komen ze meer in hun kracht te staan. In hun toekomstige studie of baan zullen ze daar ook van profiteren. Als we beter willen begrijpen hoe we studenten kunnen ondersteunen, is meer onderzoek heel waardevol om het bereik van MOOCs en online onderwijs in het algemeen te vergroten.”
Bron: Erasmus Universiteit Rotterdam