In 2012 bedroeg de werkloosheidsgraad in Vlaanderen 4,5%. Daarmee staat Vlaanderen op de derde plaats na twee Duitse regio’s. Vlaanderen kon tijdens de crisisperiode de werkloosheid goed onder controle houden. De meeste regio’s zien een belangrijke stijging van de werkloosheid sinds 2006. Alleen in Vlaanderen en de Duitse regio’s daalde de werkloosheid in vergelijking met 2006.
Ook op het vlak van de jeugdwerkloosheid presteert Vlaanderen goed in de benchmark met de innovatiegedreven regio’s. In 2006 positioneerde onze regio zich op een tiende plaats, terwijl Vlaanderen nu is gestegen tot een zesde plaats.
De werkzaamheidsgraad daarentegen blijft met 71,5% laag. Alleen in het Baskenland ligt het cijfer nog lager. Vooral de werkzaamheidsgraad van 55-plussers is met 40,6% laag. Dat is de laagste werkzaamheidsgraad in vergelijking met alle andere regio’s.
Op het vlak van gemiddelde loonkosten behaalt Vlaanderen een twaalfde positie. Alleen Denemarken en de Nederlandse regio’s hebben hogere loonkosten. Ten opzichte van 2006 blijft de positie van Vlaanderen gelijk. Wat de loonkosten per eenheid productiviteit betreft, schuift Vlaanderen van de negende plaats in 2006 naar de elfde plaats in 2010.
40,5% van de beroepsbevolking is hoger opgeleid. Het Vlaams Gewest heeft echter een achterstand op het vlak van ‘levenslang leren’: 6,8% van de volwassen bevolking in 2012. Permanente vorming is sterk verspreid in de Scandinavische landen.