Hoge arbeidsproductiviteit, lage werkzaamheidsgraad in Vlaanderen

In 2012 bedroeg de werkloosheidsgraad in Vlaanderen 4,5%. Daarmee staat Vlaanderen op de derde plaats na twee Duitse regio’s. Vlaanderen kon tijdens de crisisperiode de werkloosheid goed onder controle houden. De meeste regio’s zien een belangrijke stijging van de werkloosheid sinds 2006. Alleen in Vlaanderen en de Duitse regio’s daalde de werkloosheid in vergelijking met 2006.

Ook op het vlak van de jeugdwerkloosheid presteert Vlaanderen goed in de benchmark met de innovatiegedreven regio’s. In 2006 positioneerde onze regio zich op een tiende plaats, terwijl Vlaanderen nu is gestegen tot een zesde plaats.

De werkzaamheidsgraad daarentegen blijft met 71,5% laag. Alleen in het Baskenland ligt het cijfer nog lager. Vooral de werkzaamheidsgraad van 55-plussers is met 40,6% laag. Dat is de laagste werkzaamheidsgraad in vergelijking met alle andere regio’s.

Op het vlak van gemiddelde loonkosten behaalt Vlaanderen een twaalfde positie. Alleen Denemarken en de Nederlandse regio’s hebben hogere loonkosten. Ten opzichte van 2006 blijft de positie van Vlaanderen gelijk. Wat de loonkosten per eenheid productiviteit betreft, schuift Vlaanderen van de negende plaats in 2006 naar de elfde plaats in 2010.

40,5% van de beroepsbevolking is hoger opgeleid. Het Vlaams Gewest heeft echter een achterstand op het vlak van ‘levenslang leren’: 6,8% van de volwassen bevolking in 2012. Permanente vorming is sterk verspreid in de Scandinavische landen.

 

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.